Artur Rożek

Artur Rożek rondde zijn zangstudie cum laude af, waarna diverse beurzen hem in staat stelden deel te nemen aan belangrijke competities en masterclasses. Artur zingt solopartijen in een scala aan oratoria, en ook de liedkunst brengt hem met diverse pianisten op podia in binnen- en buitenland.

biografie

Artur Rożek rondde zijn zangopleiding met onderscheiding af aan de Chopin University of Music in Warschau. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij in 2015 afstudeerde. Daar had hij les van Udo Reinemann, Christianne Stotijn en enkele gastdocenten. In 2017 voltooide hij zijn studie aan de Internationale Opera Academie in Gent (Operastudio Vlaanderen).

Hij ontving tweemaal een studiebeurs van het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed, en daarnaast ook andere internationale beurzen. Artur Rożek won eerste prijzen bij prestigieuze internationale vocale competities in Polen, Oostenrijk en Finland en was in september 2016 finalist van het 51e Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch. In september 2020 stond hij in de finale van het Concorso Internazionale di Musica Sacra in Rome.

De getalenteerde bariton vertolkte rollen in opera’s van Pergolesi, Telemann, Mozart, Salieri, Haydn, Galuppi, Rossini, Smetana, Moniuszko, Tsjaikovski, Strauss, Verdi en Britten in operatheaters zowel binnen als buiten Polen, waaronder het Nationale Opera Theater in Warschau, Kameropera Warschau, Kunsthuis Opera Vlaanderen, de Munt en BOZAR in Brussel. Tijdens deze producties werkte hij met vele hoog aangeschreven dirigenten, zoals Lothar Koenigs, Alain Altinoglu, Cornelius Meister, Stephen Ellery, Łukasz Borowicz en Tadeusz Kozłowski.

Artur Rożek begon zijn carrière als liedzanger. Naast opera beheerst hij dan ook een rijk repertoire van zowel oratoriumrollen als liederen. Momenteel geeft hij concerten en recitals in Polen en landen als Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Zwitserland, Slovenië en Moldavië. Hij werkte daarbij samen het Berliner Philharmoniker, Gewandhausorchester Leipzig, en treedt op in De Doelen in Rotterdam, Opera Maribor, National Philharmonic Warschau, de Orgelconcertzaal in Chisinau en verscheidene festivals zoals Festival van Vlaanderen (NTG), Festival Vocallis in Vaals, het Pools Muziekfestival in Krakau, Festival Weimarer Sommer en Oper Oder-Spree.

In november 2017 verscheen zijn eerste cd Auf dem Wasser … met liederen van Schubert, Pfitzner, Mahler en Strauss bij het Poolse label Acte Préalable. In dat jaar werd de zanger met pianist Thomasz Pawłowski toegelaten tot het solistenbestand van Vereniging Vrienden van het Lied. Sinds 2022 vormt Artur voor Vrienden van het lied een duo met pianist Martijn van Sas.

programma's

Mens & Natuur

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

 

Dit programma opent met Histoires naturelles van Maurice Ravel en vervolgt met Chansons gaillardes van Francis Poulenc. Daarna komen diverse liederen aan bod van Hugo Wolf en Gustav Mahler. Hierbij ligt de nadruk op teksten van Eichendorff en op nachtliederen.

Dans la forêt

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

 

Dit concert is een hommage aan Polen, het vaderland van dit duo. Voor de pauze laten zij liederen horen van Szymanowski, Lutoslawski en Malecki en na de pauze de Douze Mélodies op. 22 van Paderewski op gedichten van Catulle Mendès.

Die schöne Magelone - Johannes Brahms

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

 

15 Romanzen opus 33

The Hollywood Songbook - Hanns Eisler

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

 

Een programma met werken van Hanns Eisler.

Auf dem Wasser

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

 

Een programma met liederen van Schubert, Pfitzner, Mahler en Strauss.

 

Bekijk hier het volledige programma >

 

Beluister een voorproefje van dit programma >