Nieuw programma: ‘Bist du bei mir‘

In Nederland is het traditie om in de aanloop naar Goede Vrijdag de grote passies van Bach uit te voeren. Deze mooie traditie is echter nauwelijks terug te vinden op het gebied van de liedkunst: tijdens de passietijd maakt het lied plaats voor de Matthäus Passion of de Johannes Passion en ligt de liedwereld enkele weken stil. Het leek Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren mooi om een liedrecital samen te stellen, waarin de passietijd centraal staat.

Bij het levens- en lijdensverhaal van Jezus horen thema’s als opoffering, lijden, verraad, verzoening, compassie en genade. Die thema’s hebben componisten en tekstschrijvers door de eeuwen heen geïnspireerd, waardoor de liedliteratuur ruimschoots voldoende repertoire oplevert om een liedpassie samen te stellen.

Het programma opent met een jubellied van Corigliano waarin de geboorte van Jezus wordt bezongen. Na een wiegenlied van Maria staan we kort stil bij enkele belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Het zwaartepunt van dit recital is natuurlijk het indringende lijdensverhaal. Na de kruisiging hoort u Consolation van Frans Liszt, het enige instrumentale werk uit dit programma. Even zwijgt de menselijke stem.

Waar een traditionele passie meestal eindigt, vervolgen wij met enkele liederen over de wederopstanding en over de diepgaande invloed die deze gebeurtenis heeft gehad op mensen. Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren sluiten af met Bist du bei mir, een lied van oneindig vertrouwen.

Bekijk het volledige programma >