Ellen Valkenburg

Ellen Valkenburg studeerde met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze vormt een duo met pianisten Maurice Lammerts van Bueren en Andrea Vasi, met wie ze talloze concerten verzorgde, en is lid van het Coco Collectief. Als soliste zong ze met diverse gezelschappen. Valkenburg was winnaar van het Margit Widlund Stipendium dat bestemd is voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie.

biografie

Ellen Valkenburg studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij behaalde haar bachelor met onderscheiding ‘voor authenticiteit in de keuze en uitvoering van het programma’. In 2014 sloot zij aan ditzelfde conservatorium haar Masterstudie zang af bij Maria Acda en Sasja Hunnego.

Met pianist Maurice Lammerts van Bueren vormt Ellen een duo. Samen verzorgden zij recitals in o.a. Slot Zeist en voor de Vrienden van het Lied. In 2021 kwam bij het label Zefir Records hun eerste duo-cd Les Apaches uit, waarvoor ze vele lovende recensies ontvingen.

Met pianiste Andrea Vasi verzorgde Ellen concerten voor o.a. de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Opium op Radio 4, het concertgebouw en het televisieprogramma Vrije geluiden. In 2011 wonnen zij het  Musico-liedconcours en in het najaar van 2013 werden zij toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging Vrienden van het Lied. In september 2014 wonnen zij de Prijs van de Vrienden van het IVC  in de finale van de International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch en in het voorjaar van 2015 wonnen zij de tweede prijs tijdens de International Liedduo Competition te Enschede.

In maart 2012 kreeg Ellen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium toegekend. Dit stipendium, door schrijfster Anna Enquist en haar man ingesteld ter nagedachtenis aan hun overleden dochter, is bestemd voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie.

Daarnaast maakt Ellen deel uit van het ensemble Coco Collectief, bestaande uit vijf zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met dit ensemble zong zij in o.a. Opium op Radio 4 en het Concertgebouw. In oktober 2017 brachten zij hun eerste cd Winterreise wereldwijd uit bij het gerenommeerde label Etcetera.

Ellen zong als soliste met het Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend, werkte als sopraansoliste met vele oratoriumgezelschappen, gaf concerten voor de Nederlandse Reisopera en zong tijdens diverse edities van het Internationaal Liedfestival te Zeist.

programma's

Les Apaches

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

 

De titel van dit programma was de naam van een groep kunstenaars in Parijs aan het begin van de 20e eeuw, bestaande uit schilders, schrijvers, componisten en musici. In dit recital klinken liederen uit een korte periode, maar de verscheidenheid is groot met componisten als Delage, de Falla, Ravel, Sévérac en Strawinsky. Ellen Valkenburg brengt dit concert met de pianist Maurice Lammerts van Bueren.

 

Lees hier het volledige programma met een korte toelichting.

Von fremden Ländern und Menschen

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

 

In dit programma wordt gereisd naar mysterieuze oorden, dichtbij en ver weg. Na de opening met het bekende pianostuk van Robert Schumann met deze titel volgen zijn Mignon-liederen. Het einde wordt gevormd door drie Franstalige cycli: Cinq Mélodies Populaires Grecques en Shéhérazade van Ravel en de Mélodies Passagères van Barber. Daarvoor klinken nog liederen van Enescu, Orthel en Duparc. In dit programma wordt Ellen Valkenburg begeleid door de pianist Maurice Lammerts van Bueren.

 

Lees hier het volledige programma met een korte toelichting.

The Desire for Hermitage

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

 

In het recitalprogramma The Desire for Hermitage werpen Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren een brede blik op mensen die afgezonderd van de buitenwereld leven, al dan niet gedwongen door de omstandigheden.

 

Lees hier een korte toelichting op het programma

Bist du bei mir

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

 

In Nederland is het traditie om in de aanloop naar Goede Vrijdag de grote passies van Bach uit te voeren. Deze mooie traditie is echter nauwelijks terug te vinden op het gebied van de liedkunst: tijdens de passietijd maakt het lied plaats voor de Matthäus Passion of de Johannes Passion en ligt de liedwereld enkele weken stil. Het leek Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren mooi om een liedrecital samen te stellen, waarin de passietijd centraal staat.

 

Bekijk het volledige programma met een korte toelichting >