Talking about Nights in Rotterdam

Op een zonovergoten zondagmiddag aan de rivier, in het monumentale Van Cappellenhuis in Capelle aan den IJssel, traden 6 april voor ons op de deelnemers van de masterclass van 8 maart, tezamen met hun docenten Henriette Feith en Maurice Lammerts van Bueren.
foto: © Loud Mommersteeg

Bijzonder aan de opzet van dit gezamenlijk optreden was dat de bijdragen van de cursisten en de professionals voor de pauze afgewisseld werden en in sfeer naadloos op elkaar aansloten. Het werd een stijlvol boeket van Duitse, Franse en Amerikaanse liederen. Het niveau van de cursisten was hoog, ze stonden daar, heel muzikaal overtuigend en verrassend door hun liedkeuze. I am a mystery to myself (uit Reclining figure of elmwood van Jack Heggie) of I want to be like the Lorelei (uit The Lorelei van Gershwin) klonken nog lang na in mijn hoofd. De mooie uitvoering van Widmung van Schumann en de beide Schubertliederen – Der Wanderer en Der Doppelgänger – die toch geen van drieën eenvoudig zijn, mocht er ook wezen.

De zaal was sfeervol, de akoestiek prima, de mooie vleugel een beetje zwaar in de bastonen, maar Maurice wist dat ter plekke aan te passen aan iedere stemsoort.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Na de pauze klonk Oh Edna!, waarin Henriette en Maurice ons kennis lieten maken met de flamboyante, vrijgevochten Amerikaanse schrijfster en dichteres Edna St. Vincent Millay (1892 – 1952). Helaas is zij na haar dood snel vergeten, ondanks de hoge kwaliteit van haar poëzie en proza. Heel bijzonder was een compositie van Joost Kleppe in opdracht van Maurice en Henriette, op tekst van Vasalis, een vriendin van Edna. Ook daar lag dus een verbindingslijntje.

Als je deze musici hoort, weet je van tevoren dat het een goed verhaal is, dat je ter plekke geniet en dat je het na afloop nog een tijd met je mee draagt. Het boeiende van het bijwonen of deelnemen aan een masterclass is dat je een kijkje in de keuken krijgt van twee topmusici, hoe je een tekst, een melodie nog meer kunt meegeven zonder extra je best te doen. De cursisten pakten, tijdens de masterclass op 8 maart, de opmerkingen feilloos op en je zag hen groeien, tot het mooie resultaat van 6 april. Opvallend was overigens, dat de cursisten niet alleen uit Rotterdam kwamen, maar ook uit Utrecht, Eindhoven, Woerden en Den Haag.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Het was voor de tweede keer dat we dit project voor de afdeling Rotterdam organiseerden, niet afgeschrikt door de tekst in de Song of Black Max van William Bolcom, over wat er ’s nachts allemaal te beleven is in Rotterdam. Wie dat lied niet heeft gehoord, heeft een boeiende middag gemist in onze regio.

Marianne van den Heuvel
contactpersoon Rotterdam