Een impromptu Leden-voor-ledenconcert

Het lot was de regio Eindhoven niet goed gezind begin juni en even leek het erop dat het seizoen zou worden afgesloten met een geannuleerd recital. Maar gelukkig kwam pianist Bas Verheijden met een creatief en artistiek verantwoord alternatief om toch een muzikaal samenzijn te bieden. Zo ontstond er een programma in twee delen met na de pauze een impromptu georganiseerd Leden-voor-ledenconcert.
foto: © Paul Keizer

Wat had iedereen ernaar uitgekeken: Het recital van Hans Pieter Herman en Bas Verheijden, gepland op 2 juni in Eindhoven! Maar, helaas moest Hans Pieter enkele dagen vóór het recital afzeggen. Gelukkig was Maarten Koningsberger in de gelegenheid, en bereid om, op zo’n korte termijn in te vallen. Wetende dat Maarten later die maand afscheid zou nemen van het concertpodium met een groots afscheidsrecital in de Kleine Zaal in Amsterdam betekende dat een unieke mogelijkheid hem nog één keer bij de Vrienden van het Lied te beluisteren. Maar ook nu besliste het lot anders. De ochtend vóór het recital moest Maarten zich afmelden. Wat een pech, voor iedereen!

Met de handen in het haar zocht de organisatie naar een oplossing. Het zou immers wel heel jammer zijn om het seizoen af te sluiten met het annuleren van een concert. Al gauw kwam Bas Verheijden met een creatief en artistiek verantwoorde oplossing om de leden tóch een mooi muzikaal samenzijn te bieden. We kennen Bas allemaal als één van de beste liedpianisten. Minder bekend is dat hij prachtige arrangementen maakt van liederen in de traditie van Godovsky, Rachmaninoff en vooral Liszt. Zijn vorig jaar verschenen cd met bewerkingen van Schubertliederen is, mijns inziens, terecht zeer goed ontvangen door de pers. Wat een geweldig voorstel om een aantal van deze bewerkingen vóór de pauze uit te voeren!

Tekst gaat door onder de foto’s.

foto’s: © Mieke van Huijgevoort (1) / © Frans van Tuijl

Bij verschillende liederen gaf Bas uitleg over het thematisch materiaal van Schubert en hoe hij dat in de arrangementen verwerkt heeft. Uiterst virtuoos was de vertolking van Auf der Bruck, een lied dat zeker zoveel van de pianist vraagt als het beruchte Erlkönig. Heel bijzonder vond ik Nacht und Traüme. De lange lijnen van de zangstem waren prachtig te horen, ondanks dat een pianotoon die lengte niet heeft. Al met al een genot, mede dankzij de prachtige vleugel van Frans van Tuijl.

Na de pauze begeleidde Bas twee sopranen en een bariton in een in allerijl georganiseerd Leden-voor–ledenconcert. Zij brachten een programma variërend van Mozart tot Schubert en van Schumann tot Poulenc, Barber en Howells.

Zo werd een aanvankelijke teleurstelling getransformeerd tot een bijzondere middag waarvan het enthousiaste publiek ten volle heeft genoten.

Hulde aan Bas!

Paul Keizer