Twee nieuwe programma’s

De afgelopen maanden presenteerden twee liedduo’s nieuwe programma’s die we graag onder uw aandacht brengen. Irene Maessen en Maurice Lammerts van Bueren maakten een programma rondom de 'Hollandse Chopin' Gerard von Brucken Fock. Florian Just en Jan-Paul Grijpink lieten zich inspireren door de vele liederen op teksten van Goethe, grootmeester van het woord.
schilderij van Gerard von Brucken Fock

De Hollandse Chopin

Irene Maessen, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

Kent u de ‘Hollandse Chopin’: Gerard von Brucken Fock?

Irene Maessen en Maurice Lammerts van Bueren hebben een kleurrijk programma samengesteld rond Gerard von Brucken Fock (1859-1935), een vrijwel vergeten componist. Hij was bovendien een dubbeltalent, want hij was ook kunstschilder. Het levensverhaal over von Brucken Fock, geschreven door Eric Matser, verscheen in november 2021.

In dit programma klinken er werken van hem. Geboren in Zeeland op Slot ter Hooge in 1859 schreef deze romanticus vooral pianocomposities en liederen. De Noorse componist Edvard Grieg noemde hem waarderend ‘De Hollandse Chopin’. De muziek van von Brucken Fock wordt heel toepasselijk gecombineerd met werken van Frédéric Chopin, Edvard Grieg, Robert Schumann en de Noor Christian Sinding.

Klik hier om het programma te bekijken >

Goethe’s Echo, een muzikale reis langs grote poëzie

Florian Just, bariton
Jan-Paul Grijpink, piano

Florian Just en Jan-Paul Grijpink nemen u mee op reis langs de poëzie van niemand minder dan Johann Wolfgang von Goethe. Lyriek was voor Goethe geen dode kunst en hij vond dat zijn gedichten altijd voorgedragen of gezongen moesten worden. Maar Goethe was heel eigenwijs wat de vertoning van zijn gedichten betrof. Een begeleiding moest sober en eenvoudig zijn en het woord niet verstoren. Schubert stuurde zijn opus 1 – Erlkönig – aan Goethe op maar het werd hem zonder commentaar terug gestuurd. Veel liever had hij de versies van Reichardt en Zelter. Haast onbegrijpelijk vanuit ons huidig perspectief, maar kenmerkend voor deze trotste grootmeester van het woord.

Florian Just en Jan-Paul Grijpink laten in hun recital horen hoe Goethes gedichten componisten als Beethoven, Reichardt, Zelter, Schubert maar ook Diepenbrock en Busoni hebben geïnspireerd tot het schrijven van ware meesterwerken. Met of zonder Goethes goedkeuring. Maar, oordeelt u liever zelf.

Klik hier om het programma te bekijken >