Irene Maessen

Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend. Als operazangeres vertolkte zij vele rollen.
Irene Maessen-soraan

biografie

Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend. Als operazangeres vertolkte zij vele rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart.

Daarnaast treedt zij op met de belangrijkste Nederlandse orkesten en is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Bovendien legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij diverse nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. Met de pianiste Marja Bon geeft zij masterclasses voor duo’s. Sinds 2007/2008 is Irene Maessen verbonden aan het conservatorium van Arnhem als docent klassieke zang van de muziektheaterafdeling.

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdamse Conservatorium. Daarna volgde zij lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling Concours, het Cristina Deutekom Concours, en het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch. Ook werd zij onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

programma's

Clair Obscur

Irene Maessen, sopraan
Reinild Mees, piano
Bea Goethart, verteller

 

Irene Maessen en pianiste Reinild Mees hebben voor het seizoen 2020/2021 een programma samengesteld rondom de Franse dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. Dit recital volgt de levensloop van deze twee tegenpolen en hun complexe verhouding. Hun poëzie heeft talloze componisten geïnspireerd tot het schrijven van liederen. Uiteraard klinkt er veel Franse muziek van onder anderen Fauré, Hahn en Debussy, maar ook van Nederlanders als Léon Orthel, Hendrik Andriessen en Leo Kok.

Voor programmadetails klik hier.

Vrouwenprogramma

Irene Maessen, sopraan
Reinild Mees, piano
 
Samen met pianiste Reinild Mees brengt Irene Maessen een afwisselend programma met  composities van uitsluitend vrouwelijke componisten. Aan bod komen o.a. Clara Schumann, Anna Cramer, Cécile Chaminade, Lili Boulanger, Marjo Tal en Ruth Crawford-Seeger.

Alleen, maar niet eenzaam

Irene Maessen, sopraan
Ursula Dütschler, fortepiano

 

Samen met fortepianiste Ursula Dütschler brengt Irene Maessen een afwisselend programma rondom het thema ‘alleen, maar niet eenzaam’. Het programma bevat naast liederen van Mozart, Arianna a Naxos en Engelse liederen van Haydn ook werken van Schubert, Felix en Fanny Mendelssohn én nieuw werk van Sylvia Maessen.

 

Voor programmadetails klik hier >