nieuws

Heeft u nieuws? Stuur een mail naar nieuws@vvhl.nl

carte blanche 4 igor

In de zomer van 2019 liep bariton en lid van de vereniging Igor Bogaert een zeldzame zenuwbeschadiging op die hem sindsdien belet om te zingen. Maar omdat musiceren in zijn bloed zit zocht hij een manier om zijn publiek op een andere manier te bereiken. Op 1 juni a.s. geeft hij een voorstelling met operamuziek in het Amsterdamse Vondelpark Openluchttheater met zijn muzikale vrienden en hemzelf als spreekstalmeester.

lees meer →

Schumann & Grieg op de Dag van het Lied

Mezzosopraan Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren brachten het intieme samenspel van zang en piano subtiel en prachtig voor het voetlicht tijdens hun recital Schumann & Grieg, schrijft Francine van der Heijden. En het publiek was ook weerloos na zoveel schoonheid en inleving door beide artiesten.

lees meer →

Een zonovergoten Dag van het Lied

Elisa Maayeshi, student zang aan het Conservatorium van Amsterdam, was een van de zangers tijdens het openingsrecital van de Dag van het Lied. Ze woonde ook het recital Schumann & Grieg door Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren, en de masterclass van Maurice bij. Met haar verslag geeft ze een inkijkje in de wereld van het lied, door de ogen van een musicus.

lees meer →

Openingsconcert Dag van het Lied

Dit jaar werd de Dag van het Lied na het welkomstwoord van onze voorzitter Leo Samama geopend door studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Het waren de duetten Licht und Liebe en Mignon und der Harfner van Schubert waarmee Agathe Labadie en Oscar Sajous dit concert en de lieddag waardig en mooi openden, schrijft Francine van de Heijden.

lees meer →

Wereldpremière composities Kimball Huigens

De afgelopen jaren componeerde pianist Kimball Huigens verschillende werken. Op 3 en 4 juni a.s. vinden twee kamerconcerten plaats met nieuwe werken van zijn hand.

lees meer →

13 mei: Dag van het Lied

Geniet van gevestigde én jonge musici tijdens twee recitals, een masterclass, het Liedlab en meer! Leden bezoeken deze dag én het avondrecital van het Internationaal Lied Festival Zeist voor maar € 25,00 (normaal € 56,00).

lees meer →

Lente aan de Lek

Een Vriendentraditie is in ere hersteld: het studentenconcert is terug van weggeweest! Dankzij een samenwerking met sopraan en zangdocent Selma Harkink werd ten huize van contactpersoon Robert Koch in Nieuwegein op 23 april jongstleden een prachtig concert gegeven door twee studentenduo’s. Het droeg de titel ‘Lentedromen’.

lees meer →
DE WITTE HUISJES

Verslag Algemene Ledenvergadering

Op 15 april vond in Bunnik de algemene ledenvergadering plaats. Een verslag van deze bijeenkomst kunt u hier lezen.

lees meer →

Zeven nieuwe programma’s

De afgelopen maanden kwamen er zeven bijzondere programma’s bij die we graag onder de aandacht brengen.

lees meer →

Concertzender Actueel met Cécile van de Sant

Op woensdag 3 mei is alt-mezzo Cécile van de Sant te gast in het online radioprogramma Concertzender Actueel. Tussen 14.00 en 16.00 uur vertelt ze daar wat we tijdens de Dag van het Lied op zaterdag 13 mei kunnen verwachten.

lees meer →

Dag van het Lied: masterclass

‘Als student genoot ik altijd enorm van de masterclasses die ik mocht volgen. Rudolf Jansen, Graham Johnson, Barbara Bonney, Elly Ameling: al die mensen inspireerden mij. Ze deelden kleine wijsheden die vaak een groot verschil konden maken’, vertelt Maurice Lammerts van Bueren.

lees meer →

Verschwiegene Lieder: een levenswerk

Pianist Femke de Graaf wilde graag meer weten over het bijzondere thema van het programma ‘Verschwiegene Lieder’, waarmee bariton Robbert Muuse en pianist Micha van Weers de Dag van het Lied afsluiten. Daarvoor ging ze in gesprek met Micha, die een inspirerend verhaal vertelde over dit levenswerk en over hoe dankbaar het voelt om hier als levenspartners samen aan te werken.

lees meer →

Algemene ledenvergadering benoemt twee ereleden

Het leek een saaie Algemene Ledenvergadering te worden door de noodzakelijke nadruk op de financiën en de statutenwijziging, maar het werd toch nog feestelijk toen Annette Ovink en Lodewijk Meeuwsen tijdens de algemene ledenvergadering op 15 april jl. werden benoemd tot ereleden van de vereniging.

lees meer →

Studentenrecital Utrecht

De vereniging bracht dankzij een samenwerking tussen Selma Harkink – zangdocent aan het HKU Utrechts Conservatorium – en contactpersoon Robert Koch een bijzonder concert tot stand met studenten van het Utrechts Conservatorium.

lees meer →
Jonge man voor een zwart gordijn op een toneel.

LiedLab: maak kennis met Kai Detering

Bariton Kai Sven Detering studeert momenteel aan Fontys Hogeschool Tilburg bij Margriet van Reisen. Tijdens de Dag van het Lied op 13 mei geeft hij samen met pianist Frédérique Lande en gitarist
Maya Descheemaeker acte de présence tijdens het LiedLab. Het onderdeel waarbij studenten alle ruimte krijgen om te programmeren en experimenteren.

lees meer →
Publiek bij concert.

Romantische poëzie aan de Boskant

Op 19 maart brachten bariton Artur Roźek en pianist Martijn van Sas hun programma Dans la forêt heel toepasselijk ten gehore aan de Boskant in Zeist.

lees meer →
Publiek bij een concert.

Liedkunst is levensecht!

Meer dan een eeuw geleden had Misia Sert (1872-1950) in Parijs haar salon waar bekende dichters, schilders en componisten kwamen. Daar wilde men gezien worden. Zij was de muze van veel kunstenaars, maar, omdat ze het belang van de kunst rond de eeuwwisseling inzag, ook hun mecenas. Men noemde haar niet voor niets ‘La Reine de Paris’.

lees meer →
Portret van een oudere vrouw.

Even voorstellen: Marja Hennemann

Marja Hennemann kent de Vrienden van het Lied vooral uit de verhalen van penningmeester Frank Bakx en Marie-Louise Beerling, lid van de commissie concerten en al meer dan 40 jaar goede vrienden. Toen eind vorig jaar in die commissie een lege plek ontstond meldde ze zich aan om vanaf januari dit jaar samen met Marie-Louise de programmabladen en liedteksten samen te stellen. Ze stelt zich graag aan u voor.

lees meer →

Het publiek beleefde de muziek

Het was weer gezellig vol in de eetkeuken van de contactpersoon en zijn partner in Vreeswijk. Na de hartelijke ontvangst beneden ging iedereen naar de woonkamer boven en zocht een plekje op. Mezzosopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren brachten hun programma Verhalen van vroeger met liederen van Robert Schumann en Scandinavische componisten.

lees meer →

huisconcert in optima forma

Als Vriend van het Lied woon ik tussen de afdelingen Zwolle en Zutphen. In Zutphen was er op 3 februari weer een liedavond georganiseerd. Bij de laatste auditie van ‘de Vrienden’ was ik erbij, en ik was behoorlijk onder de indruk van het duo dat toen werd toegelaten als uitvoerenden: Irene Hoogveld, sopraan en Maxime Snaterse aan het klavier. Met name het pianospel vond ik bij de auditie bijzonder. Deze derde februari kwamen ze naar Zutphen. Samen met mijn partner ging ik dan ook vol verwachting op weg.

lees meer →

Hoorcollege ‘Het lied’

Onze voorzitter, Leo Samama, nam voor Home Academy al meerdere hoorcolleges op over uiteenlopende, muzikale onderwerpen. Eind vorig jaar kwam daar een college over het lied bij.

lees meer →

Contactpersonen gezocht

De vereniging is nog op zoek naar contactpersonen voor de regio’s Friesland en Limburg.

lees meer →