nieuws

Heeft u nieuws? Stuur een mail naar nieuws@vvhl.nl

Ameling anders

Woensdag 8 februari viert Elly Ameling – lid van het comité van aanbeveling van de Vrienden van het Lied – haar 90e verjaardag. Ter ere daarvan zendt de Concertzender een speciale editie uit van mijn wekelijkse programma Die sanckt een Liedt. Onder het mom: wie jarig is trakteert stelde ik met Elly Ameling een bloemlezing van opnames samen, gekozen uit haar lange carrière.

lees meer →

Nieuwjaarsrecital in Haarlem

De leden van de afdeling Alkmaar hadden er beslist geen spijt van dat ze op 8 januari afreisden naar Haarlem voor het nieuwsjaarrecital. Het smaakte zeker naar meer.

lees meer →

Nieuw Nederlands repertoire

Op 8 oktober 2022 vond in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht een bijzonder concert plaats waarin nieuw, Nederlands repertoire ten gehore werd gebracht.

lees meer →

Afscheid en welkom

Na vijftien jaar neemt de Vrienden van het Lied afscheid van Lodewijk Meeuwsen. Van
2007 tot 2018 was hij bestuurslid, waarvan twee jaar voorzitter. Aansluitend was hij tot eind vorig jaar voorzitter van de raad van advies voor artistieke zaken (RAA). Daarnaast heeft hij talloze malen de jury bij de audities voorgezeten. Lodewijk Meeuwsen wordt opgevolgd door Cécile van de Sant.

lees meer →

Interview met componist Rita Hijmans

De Nederlandse componist Rita Hijmans viert deze maand haar 75ste verjaardag. Ter ere hiervan wil de Vrienden van het Lied haar en haar liederen graag onder de aandacht brengen. Eerder werden Echo voor sopraan en fluit en de cyclus Ik ben een oceaan van wachten in De Liedvriend besproken. Hoog tijd dan nu voor een nadere kennismaking.

lees meer →

Schuberts ‘Winterreise’ in Haarlem

Soms is een recital van onze musici buiten onze eigen concertlocaties zo mooi, dat ze een aanbeveling verdienen. Contactpersoon Hilda Wouwenaar luisterde in Haarlem naar Winterreise, uitgevoerd door Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering.

lees meer →

Hoorcollege ‘Het lied’

Onze voorzitter, Leo Samama, nam voor Home Academy al meerdere hoorcolleges op over uiteenlopende, muzikale onderwerpen. Eind vorig jaar kwam daar een college over het lied bij.

lees meer →

Utrechtse Internet Courant bij Broekmans & Van Poppel

De Utrechtse Internet Courant sprak met Dinant Krouwel over Broekmans & Van Poppel: want ‘winkels die zich uitsluitend op bladmuziek richten zijn er in Nederland niet veel meer.’

lees meer →

Recitals vol romantische muziek

Op 10 en 11 december brachten Claire Lees en Lies Braakman hun programma Lass uns wieder von der Liebe reden. Het waren heerlijke recitals vol van romantische muziek.

lees meer →

Was weiss ich davon?

Georges en Carla Zandstra bezochten op 27 november onverwacht het recital Was weiss ich davon? en werden aangenaam verrast door het optreden van Jan-Willem Schaafsma en Phyllis Ferwerda.

lees meer →

Nieuwe contactpersoon Zutphen

Na een spontaan bezoek aan een recital in Zutphen, besloot Elsa van Willenswaard niet alleen ter plekke lid te worden, maar meldde zij zich ook meteen als nieuwe contactpersoon. We legden Elsa een aantal vragen voor, zodat u kennis met haar kunt maken.

lees meer →

Terugblik leden-voor-ledenconcert Den Haag

Het leden-voor-ledenconcert in Den Haag op 13 november jl. werd een klein concertje in zeer besloten kring. De zangers boften en kregen vleugels door de begeleiding van de fantastische pianisten van deze dag die recht deden aan de liedkunst.

lees meer →

Terugblik: Winterreise in Nijmegen

In een uitverkochte zaal klonk zondag 27 november Winterreise van Schubert. Kun je die ooit te vaak horen? Na het Vrienden-recital in Nijmegen wist Bea Ros het weer: van deze liederen krijg je nooit genoeg.

lees meer →

Primeur tijdens het leden-voor-ledenconcert Alkmaar

Eindelijk kon er weer een leden-voor-ledenconcert georganiseerd worden in de afdeling Alkmaar. En er was een primeur te beleven: componiste Corinne Moerbeek begeleidde haar eigen werk.

lees meer →

Florieke Beelen en Abigail Richards in Eindhoven

Tijdens het eerste recital in Eindhoven van dit seizoen liet het duo Florieke Beelen en Abigail Richards hun betoverende klanken horen in een afwisselend programma.

lees meer →

Het ongelijk van de thuisblijvers

Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren presenteerden op 27 november hun nieuwe liedprogramma The Desire for Hermitage bij de afdeling Haarlem. Slechts een klein publiek was aanwezig om te genieten van dit expressieve optreden, maar de thuisblijvers hadden ongelijk leest u in deze terugblik.

lees meer →

Nieuwe leden comité van aanbeveling

De afgelopen maanden werd ons comité van aanbeveling uitgebreid met: bariton Thomas Oliemans, tenor Christoph Prégardien en auteur Arthur Japin. Wij zijn verheugd dat zij zich aan de vereniging willen verbinden.

lees meer →

Vrienden van het Lied Award

Van 17 – 20 november jl. vond in Groningen de International Student LiedDuo Competition plaats. Op uitnodiging van de organisatie was Lodewijk Meeuwsen, voorzitter van de RAA, bij de finale in het Prins Claus Conservatorium. Sopraan Noëlle Drost en pianist Jorian van Nee kregen aan het einde van de middag de Vrienden van het Lied Award toegekend.

lees meer →

Kerstconcert Petit Noël

De donkere dagen voor kerst breken weer aan. Dat betekent kaarsjes aan en lekker luisteren naar de mooiste muziek, bijvoorbeeld tijdens het kerstconcert Petit Noël.

lees meer →

Terugblik 13 november 2022

Het gaat zo goed met de belangstelling voor de VvhL-recitals in de regio Rotterdam, dat er opnieuw het bordje ‘uitverkocht’ moesten worden ophangen. Ditmaal voor het optreden van Martijn Sanders en Femke de Graaf op 13 november jl. met hun programma Songs my (great-)grandparents taught me.

lees meer →

Uitslag auditie 2022

De optredens van de deelnemers aan de auditie op 5 november waren van een hoog niveau. Na intens juryberaad zijn sopraan Irene Hoogveld en pianist Maxime Snaterse toegelaten tot het solistenbestand.

lees meer →

Terugblik Alkmaar 18 september

Geweldig, fantastisch, super: de superlatieven buitelden over elkaar heen toen Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering klaar waren met hun programma Journeys end in lovers’ meeting. Een bijzonder programma dat schitterend werd uitgevoerd.

lees meer →

Terugblik Alkmaar 19 juni

Het eerste huisconcert in de regio Alkmaar afgelopen zomer was om meerdere redenen spannend, maar het werd een supermiddag met het prachtige programma Mother/Nature.

lees meer →

In memoriam Teuny van Wijgerden, erelid

Op 24 oktober overleed oud-secretaris en erelid Teuny van Wijgerden. Teuny was altijd opgewekt en vrolijk, werkte accuraat en nam haar taak zeer serieus. Het is ongelooflijk zoals zij zich in de laatste vijf jaar van haar leven heeft ingezet voor de Vrienden van het Lied.

lees meer →

Contactpersonen gezocht

De vereniging is nog op zoek naar contactpersonen voor de regio’s Friesland en Limburg.

lees meer →