nieuws

Lijkt het u leuk om ook eens een terugblik te schrijven of hebt u foto’s gemaakt van een huisconcert? Hebt u nieuws dat voor leden en andere belangstellenden interessant kan zijn? Laat het ons weten door een mail te sturen aan nieuws@vvhl. We delen het graag!

In verband met de zomervakantie is de redactie van vrijdag 28 juli t/m zondag 20 augustus niet in de gelegenheid te reageren op mails en ingezonden artikelen. Vanaf maandag 21 augustus pakken we de draad weer op met nieuws, terugblikken en meer.

ONTspannen onder een muzikale boog

Léonie Korff woonde op 17 september het concert van Irene Hoogveld en Maxime Snaterse bij in Ulvenhout en schrijft: ‘Ik heb genoten!’

lees meer →

Journeys End in Lovers’ meeting

Op zondag 17 september brachten bariton Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering hun programma ‘Journeys End in Lovers’ Meeting’. Al ver voor die datum was elke stoel besproken. Het werd een magische middag van zeldzaam hoog niveau.

lees meer →

Terug naar Nijmegen

Op 9 november geven mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze een bijzonder concert in Stadsschouwburg de Vereeniging in Nijmegen. De stad van Olivia’s jeugd, want ze bezocht er de middelbare school. Francine van der Heijden interviewde haar over de met een Edison bekroonde cd ‘Dirty Minds’, het nieuwe album ‘Hello Darkness’ en natuurlijk Nijmegen.

lees meer →

De Winterdichter: een uniek programma

Contactpersoon Hilda Wouwenaar hoorde ‘De Winterdichter’ eenmaal eerder en was toen al zo onder de indruk dat zij Matthijs Mesdag en Elizabeth Ford naar Alkmaar haalde om het bij de vereniging in première te brengen. Het is absoluut een aanrader en bovendien past een programma als dit volledig bij het streven van de vereniging om liedrecitals in een wat moderner jasje te steken.

lees meer →

Winterse sferen op een snikhete junidag

In een van de warmste junimaanden ooit op een van de warmste dagen daarvan – zondag 11 juni – mochten Elizabeth Ford en ik de ‘Reis van de Winterdichter’ ten gehore brengen in Schermerhorn. Het contrast kon niet groter zijn, maar het lukte toch om het behoorlijk talrijke publiek mee te krijgen op deze reis, schrijft bariton Matthijs Mesdag.

lees meer →

Een adembenemend recital van topkwaliteit

11 juni was een zonovergoten dag. Velen kozen voor de zee, enkelen voor een bijzonder
Liedrecital van de Vrienden van het Lied. Na driemaal uitstel konden we in de Boerderijgalerie ‘De Osseberg’ van familie Nieuwenhuize een wervelend concert meemaken van sopraan Varvara Tishina en pianist Victoria Dmitreva. Adembenemend, is een nog betere typering.

lees meer →

Francine van der Heijden en Phyllis Ferwerda vormden een perfecte twee-eenheid

De Vrienden van het Lied boft met de mooie ruimte in boerderij ‘De Ticheler’ in De Lutte. De aanblik op de historische boerderij tegen de flank van de Paasberg is een feest voor het oog en zeer uitnodigend. Sopraan Francine van der Heijden en pianist Phyllis Ferwerda brachten er op 23 juni jl. hun programma ‘Muze-Minne-Misia Sert’ en in hun spel en hun toelichting vormden ze een perfecte twee-eenheid, schrijft Dinant Krouwel.

lees meer →

All day I hear the noise of waters

Het eerste weekend van juni begon goed voor leden Roos van der Burg en Ferry van Elven. Ze bezochten het recital van ‘All day I hear the noise of waters’ door Florieke Beelen en Abigail Richards in Zupthen. Bijzonder was dat beide musici drie liederen van de hedendaagse componist Wilko Brouwers ten gehore brachten die hij opdroeg aan Florieke. Tijdens het recital vertelde hij meer over de ontstaansgeschiedenis van zijn composities.

lees meer →

Spanning en ONTspanning

Irene Hoogveld en Maxime Snaterse zijn nog maar een jaar een vast duo, maar wat brachten deze jonge, getalenteerde vrouwen een gevarieerd en pittig programma met een scala aan emoties. Het thema ONTspanning gaf hen de gelegenheid om op alle manieren uit te pakken met liederen van verschillende componisten, soms op dezelfde teksten, maar op een heel andere manier gebracht.

lees meer →

Licht en donker in Schoorl

Het was op 19 februari letterlijk licht en donker in Schoorl, omdat er soms donkere wolken waren en op een ander moment de zon weer scheen, vertelt contactpersoon Hilda Wouwenaar. En figuurlijk ook (een klein beetje dan) toen de trein van Irene Maessen en Bea Goethart behoorlijk wat vertraging had. Het bracht haar aan het twijfelen over de afhaal-afspraak: ‘Het zit nog niet echt in mijn systeem om dan mijn mobiel te pakken om te kijken of er een berichtje is.’

lees meer →

‘Verschwiegene Lieder’ op de Dag van het Lied

Het programma van de Dag van het Lied werd eind van de middag afgesloten met een recital door bariton Robbert Muuse en pianist Micha van Weers. Het publiek luisterde geconcentreerd en ademloos naar ‘Verschwiegene Lieder’, een bijzondere staalkaart van liederen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Deze eerste kennismaking smaakt beslist naar meer, schrijft secretaris Dinant Krouwel.

lees meer →

Lezing over ‘Wanderers Nachtlied’

In het festivalprogramma aangekondigd als een ‘bevlogen liedspecialist’ analyseerde musicoloog Dinant Krouwel tekst en muziek van Schuberts Wanderers Nachtlied. Voor een breder perspectief behandelde hij ook de zetting van Charles Ives. De heldere analyse verdiepte de beleving van de luisteraars en werd bijzonder gewaardeerd, vertelt lid van de vereniging Ria Frowijn.

lees meer →

LiedLab: Eden Lost

Voor het LiedLab worden studenten uitgenodigd in alle vrijheid een kort liedrecital te programmeren, waarbij zij volop ruimte krijgen te experimenteren. Bariton Kai Sven Detering verraste het publiek met een actueel programma over de schoonheid van de natuur en het verlies daarvan. Volgens Francine van der Heijden was het alsof we droomden van een wandeling met Franz Schubert.

lees meer →

Rondetafelgesprek: Wanderlust in Engeland

Het Rondetafelgesprek onder leiding van Leo Samama en met medewerking van Robbert Muuse en Micha van Weers was bijzonder interessant en compleet: met een verdiepend gesprek over de ‘Songs of Travel’ én liederen. Als luisteraar voelde Francine van der Heijden de neiging om vragen te stellen nauwelijks opkomen.

lees meer →

Schumann & Grieg op de Dag van het Lied

Mezzosopraan Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren brachten het intieme samenspel van zang en piano subtiel en prachtig voor het voetlicht tijdens hun recital Schumann & Grieg, schrijft Francine van der Heijden. En het publiek was ook weerloos na zoveel schoonheid en inleving door beide artiesten.

lees meer →

Een zonovergoten Dag van het Lied

Elisa Maayeshi, student zang aan het Conservatorium van Amsterdam, was een van de zangers tijdens het openingsrecital van de Dag van het Lied. Ze woonde ook het recital Schumann & Grieg door Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren, en de masterclass van Maurice bij. Met haar verslag geeft ze een inkijkje in de wereld van het lied, door de ogen van een musicus.

lees meer →

Openingsconcert Dag van het Lied

Dit jaar werd de Dag van het Lied na het welkomstwoord van onze voorzitter Leo Samama geopend door studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Het waren de duetten Licht und Liebe en Mignon und der Harfner van Schubert waarmee Agathe Labadie en Oscar Sajous dit concert en de lieddag waardig en mooi openden, schrijft Francine van de Heijden.

lees meer →

Wereldpremière composities Kimball Huigens

De afgelopen jaren componeerde pianist Kimball Huigens verschillende werken. Op 3 en 4 juni a.s. vinden twee kamerconcerten plaats met nieuwe werken van zijn hand.

lees meer →

Lente aan de Lek

Een Vriendentraditie is in ere hersteld: het studentenconcert is terug van weggeweest! Dankzij een samenwerking met sopraan en zangdocent Selma Harkink werd ten huize van contactpersoon Robert Koch in Nieuwegein op 23 april jongstleden een prachtig concert gegeven door twee studentenduo’s. Het droeg de titel ‘Lentedromen’.

lees meer →
DE WITTE HUISJES

Verslag Algemene Ledenvergadering

Op 15 april vond in Bunnik de algemene ledenvergadering plaats. Een verslag van deze bijeenkomst kunt u hier lezen.

lees meer →

Dag van het Lied: masterclass

‘Als student genoot ik altijd enorm van de masterclasses die ik mocht volgen. Rudolf Jansen, Graham Johnson, Barbara Bonney, Elly Ameling: al die mensen inspireerden mij. Ze deelden kleine wijsheden die vaak een groot verschil konden maken’, vertelt Maurice Lammerts van Bueren.

lees meer →

Verschwiegene Lieder: een levenswerk

Pianist Femke de Graaf wilde graag meer weten over het bijzondere thema van het programma ‘Verschwiegene Lieder’, waarmee bariton Robbert Muuse en pianist Micha van Weers de Dag van het Lied afsluiten. Daarvoor ging ze in gesprek met Micha, die een inspirerend verhaal vertelde over dit levenswerk en over hoe dankbaar het voelt om hier als levenspartners samen aan te werken.

lees meer →
Jonge man voor een zwart gordijn op een toneel.

LiedLab: maak kennis met Kai Detering

Bariton Kai Sven Detering studeert momenteel aan Fontys Hogeschool Tilburg bij Margriet van Reisen. Tijdens de Dag van het Lied op 13 mei geeft hij samen met pianist Frédérique Lande en gitarist
Maya Descheemaeker acte de présence tijdens het LiedLab. Het onderdeel waarbij studenten alle ruimte krijgen om te programmeren en experimenteren.

lees meer →

Contactpersonen gezocht

De vereniging is nog op zoek naar contactpersonen voor de regio’s Friesland en Limburg.

lees meer →