Claire Lees

Claire lees voltooide haar masteropleiding zang en de Opera Course aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Ze trad al snel op in liedrecitals en als solist bij koorwerken en operaproducties.
Claire Lees-sopraan

biografie

Sopraan Claire Lees voltooide haar bachelorstudie aan het Royal Birmingham Conservatoire en de masteropleiding en Opera Course aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij Yvonne Kenny. Claire Lees trad al snel op in liedrecitals en als solist bij koorwerken en operaproducties in werken van Monteverdi en Bach via Mozart tot hedendaags repertoire. Ze zong onder meer bij de Gilbert and Sullivan Opera Company en won in 2010 de prestigieuze Delius Prize. Ze volgde masterclasses bij onder andere Sarah Walker en Susan Bullock, deed mee aan diverse competities en was finalist bij The Maureen Lehane Vocal Award 2014 in Wigmore Hall. In 2016 vertolkte Claire de rol van Pamina bij het kamer-operagezelschap Charles Court Opera voor Iford Arts. In 2018 voegde ze zich bij het Glyndebourne operagezelschap als understudy en koorlid voor verschillende opera’s.

Sinds 2013 werkt Claire Lees samen met pianiste Lies Braakman en zij worden nu ook als duo gecoacht. Zij traden al diverse malen als liedduo op en behaalden de finale van het Internationale Studenten Lied Duo Concours 2015 in Enschede. Daarbij werden zij de winnaars van de Vrienden van het Lied-prijs. Na een succesvolle auditie in 2016 werd het duo toegelaten tot de solistenlijst.

programma's

Apparitions

Claire Lees, sopraan
Lies Braakman, piano
 
Dit programma is geheel gewijd aan het Franse lied. Voor de pauze klinken liederen van Fauré op teksten van Paul Verlaine, van Chausson de Sept Mélodies opus 2 en diens Chanson perpétuelle. Na de pauze brengen Claire Lees en Lies Braakman liederen van Debussy: Fêtes Galantes I en Ariettes Oubliées, beide op teksten van Verlaine met als afsluiting Apparition op een gedicht van Mallarmé.

British and American composers and poets

Claire Lees, sopraan
Lies Braakman, piano
 
Het eerste programma van Claire Lees en Lies Braakman voor de Vrienden van het Lied is een warm pleidooi voor het 20e eeuwse Engelstalige lied. Zij openen hun recital met Four Songs opus 13 van Samuel Barber en laten daarna een grote selectie horen uit het interessante liedoeuvre van Rebecca Clarke. Na de pauze brengt dit duo de cycli On this Island van Britten en I Hate Music! van Bernstein. Zij sluiten af met Three Songs to poems by Edith Sitwell van William Walton.