Florieke Beelen

Florieke Beelen is een veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland zowel op oratoriumgebied als in opera's. Het NRC Handelsblad noemde haar 'de rijzende ster van Nederland' nadat zij in een jaar tijd vier prijzen in de wacht sleepte.
Florieke Beelen-mezzosopraan

biografie

Florieke Beelen won diverse prijzen. Haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014 leverde haar vier prijzen op, waaronder de prestigieuze Arleen Auger Allround Prijs voor de beste allround zangeres van het concours. In juli 2015 won Florieke de Jong Talent Prijs bij de Belvedere Competitie. In het NRC Handelsblad werd Florieke de rijzende ster van Nederland genoemd. In juni 2016 won ze twee prijzen op de Stenhammar Music Competition in Zweden, waaronder de Stenhammar Prijs.

Florieke is een veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland zowel op oratoriumgebied als in opera’s. Ze had de eer om samen te werken met dirigenten als Marc Albrecht, Tomáš Netopil, Stefano Montanari, Richard Egarr, Antony Hermus, Clark Rundell, Arjan Tien, Boudewijn Jansen, Etienne Siebens, Kenneth Montgomery en Maurizio Benini; en met regisseurs als Laurent Pelly, Andrea Breth, Damiano Michieletto, Alexander Oliver, Robert Carsen, Lotte de Beer en Allex Ollé & Valentina Carrasco (La Fura dels Baus).

Ze volgde masterclasses bij onder meer Dame Janet Baker, voor haar vertolking van Brittens Phaedra, bij Ed Spanjaard, Rudolf Jansen, Nelly Miricioiu, Doris Soffel, Dennis O’Neill, Leontina Vaduva, Jean Philippe Lafont, José van Dam en Christa Ludwig. Op het Christina Deutekom Gala zong Florieke naast onder andere Eva-Maria Westbroek, Henk Poort, Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en Charlotte Margiono. Dit vond plaats in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam met Holland Symfonia onder leiding van Ramon Tebar. Florieke zong de rol van Meg Page (Falstaff) en Marcellina (Le nozze di Figaro) op het Gala van de Nationale Opera.

De liefde voor het lied deelt Florieke met pianiste Abigail Richards, met wie zij een liedduo vormt. Samen wonnen zij twee prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours 2014. Recent gaven zij samen een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Florieke zong ook de Wesendoncklieder van Wagner bij Het Orkest onder leiding van Jacob Slagter; de 6 Carmina Alcaei van Dallapiccola bij het Nieuw Ensemble en Bosnian Voices van Nigel Osborne bij het Liverpool Philharmonic Ensemble 10/10. Onlangs zong zij bij Introdans Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler met het Gelders Orkest onder leiding van Otto Tausk. Florieke is ook afgestudeerd voor de bachelor Bedrijfseconomie en de master Marketing Management aan de Tilburg University.

programma's

und ein Kuss auf dein Herz…

Florieke Beelen, mezzosopraan
Hans Pieter Herman, bariton
Maurice Lammerts van Bueren, piano

 

Dit romantische concert wordt gebracht door Florieke Beelen, Hans Pieter Herman en Maurice Lammerts van Bueren. Het programma bevat de integrale liedcyclus Myrten van Robert Schumann, afgewisseld met zijn meest geliefde duetten.

All day I hear the noise of waters

Florieke Beelen, mezzosopraan
Abigail Richards, piano

 

In mei 1907 werd James Joyce’s gedichtenbundel Chamber Music uitgegeven. Componiste Wilko Brouwers koos daaruit drie gedichten en zette die op muziek. Hij droeg dit drieluik, dat de titel Three songs on poems from CHAMBER MUSIC by James Joyce meekreeg, op aan Florieke. Samen met pianist Abigail Richards brengt zij ze in première. Het recital ontleent zijn titel aan een van deze gedichten: All day I hear the noise of waters. Alle liederen staan dan ook op directe of indirecte manier in relatie tot het water, soms expliciet, soms meer verborgen. Naast het werk van Wilko Brouwers, bevat het programma ook werken van Dvořák, Mahler, Rachmaninov en Liszt.

 

Bekijk het hele programma >