Helena van Heel

Helena van Heel heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige mezzosopraan die met haar fluwelen stem haar publiek weet te raken. Ze wordt geprezen om haar bijzondere vertelkracht. Als soliste beschikt Helena over een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot hedendaags.

biografie

De Zweeds-Nederlandse mezzosopraan Helena van Heel beschikt over een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot hedendaagse muziek en zij wordt geprezen om haar natuurlijke puurheid, zowel vocal als expressief, die ze etaleert in zowel de grote oratoria als in kamermuziek, liedrecitals en muziektheater.

Helena zong met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Phion en het Noord Nederlands Orkest. Zij werkte met de dirigenten Frans Brüggen, Eric Ericson, Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Tõnu Kaljuste, Christoph Poppen en Risto Joost. Verder trad Helena op met het New European Ensemble, Asko|Schönberg Ensemble, Rietveld Ensemble, Barok Opera Amsterdam en Corelli Consort Tallinn en verleende ze haar medewerking aan de Donaueschinger Musiktage, het Gergiev Festival en het Holland Festival. 

Nieuwe hoogtepunten zijn haar eigen producties, waarbij bestaande composities gecombineerd worden met speciaal voor haar geschreven werken door componisten als Jeff Hamburg, Max Knigge, Willem Boogman en Thomas Jennefelt. Sinds 2020 is Helena van Heel artistiek leider van Stichting Noorderklank, waarin nieuwe muziektheater-producties worden gecreëerd, zoals Een oog in zee, gebaseerd op de Griekse mythe over Ariadne en Theseus. 

In december 2018 verscheen Helena’s (kerst-)CD Ave maris stella en in 2021, op het label Etcetera, de CD Songs Along the Way met muziek van Jeff Hamburg en Gustaf Mahler, samen met het New European Ensemble. 

Ook op het label Etcetera werd in 2022 de CD Mein Liebeslied uitgebracht. Helena nam samen met pianiste Naomi Tamura drie liedcycli op: Berlioz, Les nuits d’été, Jennefelt, Sieben Liebeslieder (tekst Else Lasker-Schüler) en Mahler, Lieder eines fahrenden Gesellen.

programma's

Mein Liebeslied

Helena van Heel, mezzosopraan
Naomi Tamura, piano

 

De excentrieke Berlijnse dichteres Else Lasker-Schüler (1869-1945) is in Nederland wellicht niet zo bekend als in Duitsland en Israël. Thomas Jennefelt werd gegrepen door haar expressieve teksten en componeerde in 2017 de cyclus Sieben Liebeslieder over een intense liefdesrelatie. Voorafgaand hieraan drie tijdgenoten van Lasker-Schüler – Zemlinsky, Gál en Korngold – met hun al even expressieve stijl. Na de pauze een andere cyclus over de liefde, Berlioz’ Les nuits d’été.

Het volledige programma leest u hier >

Mein Liebeslied versus Noël

Helena van Heel, mezzosopraan
Naomi Tamura, piano

 

De excentrieke Berlijnse dichteres Else Lasker-Schüler (1869-1945) is in Nederland wellicht niet zo bekend als in Duitsland en Israël. Thomas Jennefelt werd gegrepen door haar expressieve teksten en componeerde in 2017 de cyclus Sieben Liebeslieder over een intense liefdesrelatie. Deze cyclus werd door het duo van Heel/Tamura recentelijk opgenomen op de cd Mein Liebeslied (Etcetera). Voorafgaand aan Jennefelt staan drie tijdgenoten van Lasker-Schüler geprogrammeerd – Zemlinsky, Gál en Korngold – met hun al even expressieve stijl. Na de pauze hoort u kerstliederen van klassieke componisten, zoals Grieg, Sibelius, Debussy, Fauré en Wolf.

 

Het volledige programma leest u hier >