Jan-Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma was te horen in diverse operarollen en maakt sinds 2006 deel uit van het ensemble Frommermann. Daarnaast komen zijn kwaliteiten als operazanger ook buiten de operabühne tot uiting in Taralli.
Jan-Willem Schaafsma-tenor

biografie

Jan-Willem Schaafsma studeerde bij Rita Dams, Barbara Pearson en Diane Forlano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar nam hij deel aan masterclasses van onder anderen Charlotte Margiono, Jill Feldman, Anthony Rolfe Johnson en Graham Clarke.

Na zijn studie zong hij Dr. Cajus in Falstaff (Verdi), Lysander in A Midsummer Nights Dream (Britten) en Belmonte uit Die Entführung aus dem Serail (Mozart). In 2006 trad hij op in de NPS ZaterdagMatinee Fanciulla del West (Puccini) onder leiding van Edo de Waart. Met Opera Trionfo vertolkte hij de rol van Guglielmo in Viva la Mamma (bewerking van Donizettis Le convenienze ed inconvenienze teatrali). In 2007 toerde hij met de Nationale Reisopera-productie La Barca(Banchieri) door heel Nederland. In het voorjaar van 2009 speelde hij de titelrol in de opera Phaëton van Lully onder leiding van Pieter Dirksen. Daarnaast zingt hij regelmatig solistisch met orkesten en in oratoria.

Sinds 2006 maakt Jan-Willem ook deel uit van het ensemble Frommermann, dat furore maakte met een revival van het werk van de Comedian Harmonists en regelmatig nieuwe lichtvoetige producties op de planken zet. Daarnaast komen zijn kwaliteiten als operazanger ook buiten de operabühne tot uiting in Taralli, een mannenensemble van vier zangers en een pianist uit de VvhL-gelederen, dat in 2016 werd opgericht.

In 2009 trad Jan-Willem Schaafsma met pianist Wijnand van Klaveren toe tot het solistenbestand van de Vrienden van het Lied. Zij hadden met name werken van Britse componisten als Roger Quilter en Frank Bridge op het repertoire. Sinds 2016 vormt hij een liedduo met Phyllis Ferwerda.

programma's

Was weiss ich davon?

Jan-Willem Schaafsma, tenor
Phyllis Ferwerda, piano

 

De titel verwijst naar het lied Nichts van Richard Strauss, maar dan met een uitroepteken. De focus van dit programma ligt op de Duitse en Franse Romantiek, met naast liederen van Strauss de cyclus Dichterliebe van Schumann en werken van Duparc. Een recital voor de liefhebbers van het hoofdthema Liefde – al dan niet dichterlijk – en ja, wie is dat niet?

 

Lees hier het volledige programma.