Karolina Hartman

Het liedrepertoire ligt de Zweedse Karolina Hartman bijzonder na aan het hart. In haar programma’s nemen Zweedse liederen een belangrijke plaats in. Ze is een veelgevraagd soliste voor het concert- en oratoriumrepertoire en werkt met gerenommeerde ensembles in binnen- en buitenland.
Karolina Hartman-mezzosopraan

biografie

De uit Noord-Zweden afkomstige mezzosopraan Karolina Hartman studeerde aanvankelijk piano bij David Kuyken in Utrecht. Na een ernstige blessure legde Karolina zich volledig toe op het zingen. Zij studeerde bij Henny Diemer en rondde haar masterstudie zang in 2007 zeer succesvol af. Zij volgde masterclasses bij o.a. Rudolf Jansen, Robert Holl, Jard van Nes en Olaf Bär.

Het liedrepertoire ligt Karolina bijzonder na aan het hart. Zij vertolkt programma’s waarin Zweedse liederen een belangrijke plaats innemen. Ook schreef ze over dit repertoire artikelen en programmatoelichtingen, waaruit haar affiniteit met het geschreven woord en de dichtkunst blijkt. Sinds 2007 is zij soliste bij de Vereniging Vrienden van het Lied.

Karolina werkte als soliste samen met gerenommerde ensembles in binnen- en buitenland, zoals de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, Residentie Bachensembles o.l.v. Jos Vermunt, Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen, Contasto Armonico o.l.v. Marco Vitale en het Alban Berg Ensemble. Zij was te horen in meerdere radio-opnames, o.a. in een project van de Nederlandse Bachvereniging met muziek van Johann Rosenmüller, in solocantates van Alessandro Scarlatti en i.v.m. het Festival Classique, in Faure’s liederencyklus La chanson d’Eve en bij het Peter de Grote Festival in liederen van Stenhammar, Rangström en Nystroem. In 2018/19 was Karolina een van de solisten bij de productie De Blinden (Maeterlinck). Een veeleisend en fascinerend muziektheatervoorstelling van theater LOD met muziek van Jan Kuijken en onder regie van Josse de Pauw.

Nog een avontuurlijk project zijn de uitvoeringen van Philipp Glass iconische opera Einstein on the Beach. Een samenwerking van het Ictus ensemble, Collegium Vocale Gent, en met Suzanne Vega als spreker. Hiermee tourneerde Karolina door Europa van 2018 tot heden.

Als ensemblezanger werkt Karolina met Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe.

Tijdens de Corona-periode heeft Karolina haar diploma paraveterinair gehaald en zij werkt, naast haar activiteiten als musicus, ook bij De Graafschap Dierenartsen.

programma's

Programma met Selma Harkink

Selma Harkink, sopraan
Karolina Hartman, mezzosopraan
Jan-Paul Grijpink, piano

 

Duetten van Brahms, Fauré, Chausson, Rossini en Britten samen met mezzosopraan Karolina Hartman en sololiederen van Schumann en Grieg.

Moje Láska

Karolina Hartman, mezzosopraan
Micha van Weers, piano

 

Mezzosopraan Karolina Hartman en pianiste Micha van Weers bezingen de liefde in Tsjechische liederen van Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, en verrassende werken van zijn leerlinge Vítězslava Kaprálová. De liederen worden afgewisseld met prachtige Tsjechische pianosolowerken.

Verhalen van vroeger...

Karolina Hartman, mezzosopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

Oude sagen, legenden, het paradijs van Eva, de geschiedenis van Maria Stuart. Een duik in het verleden, waarbij verhalen van vroeger weer tot leven komen. In dit programma wordt Karolina Hartman begeleid op piano door Maurice Lammerts van Bueren.

 

Bekijk het programma hier >