Leonore van Sloten

Het lied is een grote liefde van mezzosopraan Leonore van Sloten, net als barokmuziek. Regelmatig verzorgt zij concerten rondom het Nederlandse 17e-eeuwse luitlied.
Leonore van Sloten-mezzosopraan

biografie

Het lied is een grote liefde van mezzosopraan Leonore van Sloten. Met pianiste Mignon Gotzsch trad ze in 2008 toe tot het solistenbestand van onze vereniging. Ook barokmuziek heeft haar interesse. Als Huygens Duo verzorgt ze concerten rondom het Nederlandse 17e-eeuwse luitlied, aanvankelijk samen met de luitist/theorbist Arjen Verhage, nu met luitist en musicoloog Willem Mook. Leonore van Sloten studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Pierre Mak. Na haar studie werd ze gecoached door Marieke Steenhoek en Marion van den Akker. Leonore volgde masterclasses van diverse vooraanstaande zangers en begeleiders.

programma's

De Ster van Huygens

Huygens Duo
Leonore van Sloten, mezzosopraan
Willem Mook, luit/theorbe

 

In dit programma vertelt het Huygens Duo het liefdesverhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn ‘Sterre’, Suzanna van Baerle (1599-1637). Huygens was als diplomaat en secretaris van de stadhouder een goeie vangst voor een erudiete dame als Suzanna. Zij liet zich echter moeilijk schaken. Maar het aanhouden van Constantijns avances leidde uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Toen Suzanna op jonge leeftijd overleed betekende dat dan ook een immens persoonlijk verdriet voor Constantijn. Hij zou zijn Sterre vele jaren overleven maar nooit hertrouwen. Aan de hand van brieven, gedichten en aria’s van Constantijn Huygens en componisten die hem hebben beïnvloed, zoals Michel Lambert en Nicholas Lanier, voert het Huygens Duo u langs dit intense liefdesverhaal. Tevens zult u ervaren welke prachtige muziek deze Nederlandse uomo universalis ons heeft nagelaten.

Minnezuchjens en klagende Maeghden, 17de-eeuwse liefdesliederen

Huygens Duo
Leonore van Sloten, mezzosopraan
Willem Mook, luit/theorbe

 

Aan de hand van de internationale muzikale context geeft het Huygens Duo in dit programma een prachtig beeld van de achtergronden van de liedcultuur in de Nederlanden. Het gecompliceerde liefdesleven van diverse 17de-eeuwse klagende maeghden en hun vrijers zal daarbij de revue passeren. Maar natuurlijk speelt ook Constantijn Huygens in dit programma een speciale rol: door middel van liederen en gedichten van zijn hand zullen we meer te weten komen over zijn persoonlijke liefdesleven. U hoort liederen, gedichten en solowerk voor luit of theorbe van o.a.: Hubert Waelrant, Pieter Cornelisz. Hooft, Jacob Cats, Gesina ter Borch, Antoine Boesset, Michel Lambert, John Dowland, Giuglio Caccini, Constantijn Huygens.