Marien van Nieukerken

Marien van Nieukerken werkt(e) met talrijke bekende zangers en begeleidde vele liedrecitals. Hij heeft grote belangstelling voor componisten van wie het repertoire over het algemeen minder bekend is. Als (gast)docent geeft hij regelmatig cursussen voor liedinterpretatie en liedbegeleiding.

biografie

Marien van Nieukerken studeerde bij Thom Bollen. Na het behalen van het diploma solospel piano specialiseerde hij zich als liedbegeleider. Hij studeerde o.a. bij George van Renesse, Karel Hilsum, Felix de Nobel en Rudolf Jansen. Hij is een veelgevraagd pianist voor zowel liedrecitals als muziektheaterprodukties, kamermuziekensembles en oratoriumconcerten.

Hij werkt(e) met talrijke bekende zangers, onder anderen Ruud van der Meer, Johannette Zomer, Andreas Schmidt en de legendarische Guus Hoekman en begeleidde liedrecitals in onder meer het Mozarteum te Salzburg, Carnegie Hall te New York en het Concertgebouw te Amsterdam. Hij begeleidde masterclasses van onder anderen Elisabeth Schwarzkopf, Cora Canne Meijer en David Wilson-Johnson.

Marien van Nieukerken werkte mee aan een groot aantal radio- en televisieopnames. Samen met de bariton Charles van Tassel maakte hij een cd met liederen van Charles Ives. Voor Donemus namen zij liederen van Matthijs Vermeulen op.

Hij heeft grote belangstelling voor componisten van wie het repertoire over het algemeen minder bekend is. Zo gaf hij met de sopraan Claudia Patacca diverse recitals met liederen van de bijna vergeten Nederlandse componiste Cornélie van Oosterzee. Met de Duitse mezzosopraan Almuth Herbst voerde hij in 2002 tijdens een tournee in de VS liederen uit van Paul Kletzki, als dirigent beroemd maar als componist niet zo bekend. Hij Zo werkte hij regelmatig aan het Mozarteum te Salzburg en was hij de afgelopen jaren te gast aan de Hochschule für Musik in Weimar, de State University Montclair (VS), de Academia dell Arte te Osimo (Italië), de faculteit muziek van de University in Jyväskylä (Finland) en het Conservatoire de Strasbourg. In 2009 deed hij samen met sopraan Mami Kawaguchi een concerttournee door Japan. Ook voor 2012 staat een reeks concerten en masterclasses voor liedduo’s in Japan gepland.

Marien van Nieukerken werkt als repetitor voor zangers aan het ArtEZ Conservatorium. Aan het ArtEZ Conservatorium is hij, naast leider van de Liedklas, ook docent Piano voor kamermuziek en liedbegeleiding. Lange tijd was hij ook werkzaam aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Marien van Nieukerken is artistiek leider van het door hem opgerichte Internationaal Studenten LiedDuo Concours dat zijn eerste editie beleefde in april 2009.