Robbert Muuse

Robbert Muuse is een echte liedzanger. Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire zoekt hij de uitdaging in het herontdekken van onbekende of vergeten muziek. Zijn vertolkingen worden geprezen om de gefocuste, warme en heldere toon waarmee hij zingt en de duidelijke dictie die zijn diepgaande muzikale interpretatie versterkt.
Robbert Muuse-bariton

biografie

Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers vormen sinds 1994 een veelzijdig duo, zowel professioneel als privé. Samen gaven zij recitals onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs en vele Nederlandse concertseries. Ze ontvingen onderscheidingen als onder meer de MeesPierson Award 2004 in de serie Jonge Nederlanders van het Concertgebouw, en prijzen tijdens de Seghizzi Song Competition in Italië.

Met hun cd Alle Lust will Ewigkeit (Challenge Records, 2016), gewijd aan liederen van Julius Röntgen, brachten zij grotendeels première-opnamen uit die met lovende kritieken werden ontvangen. Eerder brachten zij Songs of Quest and Inspiration uit, met liederen van Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. De premiere-opnamen van Scotts liederen, een unieke ontdekking, werd internationaal geprezen in bladen zoals Gramophone, Luister en Fonoforum.

Robbert en Micha combineren het bekende liedrepertoire met een passie voor het herontdekken van onbekende of vergeten composities. Hun missie is deze muziek nieuw leven in te blazen, zowel op het podium als in opnames. Een belangrijk project is het herstel van verloren gewaande werken van vervolgde joodse componisten, waarvan sommige pas recent herontdekt zijn.

Robbert Muuse is een veelgevraagd concert- en oratoriumsolist, met een repertoire dat reikt van de renaissance tot hedendaagse muziek. Hij vertolkte tientallen operarollen, werkte samen met gerenommeerde dirigenten en orkesten, en zong als ensemblezanger in enkele topensembles, zoals het Nederlands Kamerkoor, Ensemble Pierre Robert en de Zürcher Singakademie.

Hij studeerde Cum Laude af bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht en vervolgde zijn studies in het buitenland bij Donald Litaker aan de Hochschule für Musik in Karlsruhe. Als liedduo studeerde hij samen met Micha van Weers in de vermaarde liedklassen van Konrad Richter (Stuttgart) en Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg). Verder ontwikkelde hij zich in Groot-Brittannië bij zangdocent Gary Coward en liedpianist Julius Drake.

Naast zijn uitvoerende carrière geeft Robbert samen met Micha jaarlijks masterclasses aan amateurzangers, duo’s en jonge professionals.

programma's

Verschwiegene Lieder

Robbert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

Het kleurrijke programma Verschwiegene Lieder omvat liederen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Lyriek over schoonheid, tragiek, hoop, verlangen en humor, krijgt hierin een bijzondere lading. Prominente componisten – zoals Hans Gál, Hans Krása, Pavel Haas, Viktor Ullmann en James Simon – werden vervolgd vanwege hun joodse komaf of vanwege sterk verzet tegen de Duitse Bezetters, zoals het geval was bij Jan van Gilse. Hun werk werd daarom verboden.

Exlcusief voor leden is een liveregistratie van dit programma beschikbaar.

An Overgrown Path

Robbert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

Een gewaagde en intrigerende dialoog van twee muziekwerken die met elkaar worden verweven en elkaars parallel vormen. Schumanns bekende liedcyclus (gezongen) van de Kerner Lieder opus 35 wordt overwoekerd door het poëtische piano-solowerk van Janáček On an overgrown path (Po zarostlém chodníčku, Nr. 1-10), gespeeld door Micha van Weers.

Winterreise - Franz Schubert

Robbert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

Het verhaal van Winterreise lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman Der Leierman, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is. Maar er gaat een verborgen boodschap schuil in de teksten van de dichter: Wilhelm Müller was bekend om zijn sociaalkritische dichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek.