Robbert Muuse

Robbert Muuse is een veelgevraagd concert- en oratoriumsolist voor het grote en kleine repertoire uit stijlperiodes van renaissance tot hedendaags, en zong tientallen operarollen. Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire vindt hij uitdaging in het zoeken naar onbekend of vergeten repertoire.
Robbert Muuse-bariton

biografie

Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers vormen een duo sinds 1994, zowel in liedrecitals als privé. Samen gaven zij recitals onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs, en vele concertseries in Nederland. Zij wonnen verscheidene prijzen, waaronder de MeesPierson Award 2004 in de serie Jonge Nederlanders van het Concertgebouw in Amsterdam en onderscheidingen op de Seghizzi Song Competition in Italië.

Hun nieuwe cd Alle Lust will Ewigkeit (Challenge Records – 2016) met liederen van Julius Röntgen, omvat merendeels première-opnamen, en werd lovend ontvangen in de pers. Eerder maakten zij de cd Songs of Quest and Inspiration met liederen van de tijdgenoten Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. Scotts liederen waren een ontdekking en nog niet eerder op cd opgenomen. Ook deze opname werd in de internationale pers (zoals Gramophone, Luister en Fonoforum) positief gewaardeerd.

Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire, vinden Robbert Muuse en Micha van Weers de uitdaging in het zoeken naar onbekend of vergeten repertoire. Door nieuwe uitvoering en opname willen zij de muziek hernieuwde waardering en een plek op het concertpodium geven. Een doorlopend project betreft verloren gewaande liederen van vervolgde joodse componisten, die nog steeds herontdekt worden.

Robbert Muuse is een veelgevraagd concert- en oratoriumsolist voor het grote en kleine repertoire uit stijlperiodes van renaissance tot hedendaags, en hij zong tientallen operarollen. Hij trad als solist op met vermaarde dirigenten, orkesten en andere musici. Sinds 2002 is hij freelance werkzaam in het Nederlands Kamerkoor.

Robbert Muuse werd de laatste jaren in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward en Julius Drake; hij studeerde Cum Laude af voor zang en opera bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht, hij vervolgde zijn vocale studie bij Donald Litaker (Opernschule Karlsruhe), Liedgestaltung bij Konrad Richter (Stuttgart) en Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg).

Zelf geeft Robbert privéles, workshops/masterclasses aan amateurzangers, duo’s en jonge professionals, ook samen met pianiste Micha van Weers.

programma's

Verschwiegene Lieder

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

 

Het kleurrijke programma Verschwiegene Lieder omvat liederen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Lyriek over schoonheid, tragiek, hoop, verlangen en humor, krijgt hierin een bijzondere lading. Prominente componisten – zoals Hans Gál, Hans Krása, Pavel Haas, Viktor Ullmann en James Simon – werden vervolgd vanwege hun joodse komaf of vanwege sterk verzet tegen de Duitse Bezetters, zoals het geval was bij Jan van Gilse. Hun werk werd daarom verboden.

Exlcusief voor leden is een liveregistratie van dit programma beschikbaar.

For Beauty’s Sake

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

 

Frans/Duits/Engels programma gerelateerd aan de Art Nouveau, met liederen van Richard Strauss (uit opus 10 en 27), Maurice Ravel (Histoires Naturelles); componisten die geïnspireerd waren door de Britse Pre-Raphaelite Movement, zoals Rebecca Clarke, Roger Quilter, Percy Grainger en Cyril Scott.

 

Alle Lust will Ewigkeit

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

 

Liederen van Röntgen, Schumann, Grieg en Grainger. Een verkwikkend verhalend recital over hoe bevriende romantische componisten vreugde vonden in ongerepte volksmuziek. In 2016 verscheen de nieuwe gelijknamige CD van Robbert en Micha met een selectie van 25 liederen van Julius Röntgen, hier grotendeels voor het eerst opgenomen.

An Overgrown Path

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

 

Een gewaagde en intrigerende dialoog van twee muziekwerken die met elkaar worden verweven en elkaars parallel vormen. Schumanns bekende liedcyclus (gezongen) van de Kerner Lieder opus 35 wordt overwoekerd door het poëtische piano-solowerk van Janáček On an overgrown path (Po zarostlém chodníčku, Nr. 1-10), gespeeld door Micha van Weers.

Winterreise - Franz Schubert

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers, piano

 

Het verhaal van Winterreise lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman Der Leierman, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is. Maar er gaat een verborgen boodschap schuil in de teksten van de dichter: Wilhelm Müller was bekend om zijn sociaalkritische dichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek.