Shuann Chai

Shuann Chai is een actieve en betrokken artieste, geprezen om haar interpretaties op zowel moderne als historiche instrumenten. Naast haar concertpraktijk wordt zij steeds meer gevraagd als docent.
Shuann Chai-piano

biografie

Shuann Chai is een actieve en betrokken artieste, geprezen om haar interpretaties op zowel moderne als historiche instrumenten. Haar brede interesse is goed af te lezen aan recente projecten: Beethoven-recitals in Vredenburg Utrecht en in de Amerikaanse Kerk te Parijs, concerten en masterclasses in China in samenwerking met de bariton Mattijs van de Woerd en het leiden van een serie uitvoeringen met muziek van John Cage, waarin ze zelf optrad in samenwerking met moderne dansers.

Shuann studeerde piano en biologie aan het Oberlin College en behaalde haar masterexamens aan het New England Conservatory in Boston en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar docenten waren onder anderen Jack Radunsky, Norma Fisher, David Breitman en Claus-Christian Schuster van het Altenberg Trio. In 2010 otnving ze een studiebeurs voor het Banff Centre in Canada. Hier was ze een van de acht pianisten, die mee mochten doen aan de prestigieuze Beethoven-masterclass van Anton Kuerti. In 2012 en 2103 werd ze hier uitgenodigd als Artist in residence.

Shuann was te horen via een live webcast van Avro Klassiek, in radio-uitzendingen vanuit Boston met Pieter Wispelwey en vanuit Cleveland, Canada en Hong Kong. Haar eerste solo-cd met sonates van Beethoven op fortepiano kwam uit in 2011 en werd goed ontvangen. Naast haar concertpraktijk wordt Shuan Chai steeds meer gevraagd als docent. Ze heeft masterclasses geleid en lessen gegeven aan conservatoria en universiteiten in China, Noorwegen, Taiwan, Engeland en Amerika.

Een groot deel van het seizoen 2013-2104 zal ze wijden aan de uitvoering van alle sonates van Beethoven op historische instrumenten. Ze woont momenteel in Den Haag, waar ze gastdocent is aan het Koninklijk Conservatorium voor de historische uitvoeringspraktijk op toetsinstrumenten. Bij de Vrienden van het Lied treedt ze op met de sopraan Mijke Sekhuis.