Vital Stahievitch

Vital Stahievitch nam deel aan internationale festivals en masterclasses, won vele prijzen en maakte meerdere concerttournees.
Vital Stahievitch-piano

biografie

Vital Stahievitch studeerde in Minsk aan het Nationale Muziek College bij Zoya Kacharskaya. In Nederland studeerde hij cum laude af bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2007/2008 volgde hij het Master Artistic Research-programma aan de Universiteit van Amsterdam bij pianoleraar Naum Grubert. Hij nam deel aan internationale festivals en masterclasses (met Boris Petrushansky, Leon Fleisher).

Zijn repertoire bestaat uit stukken van verschillende stijlen, van oudere muziek tot moderne stukken. Zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofjev.

In 2010 maakte hij twee grote concerttournees. Een theatertournee met het toneelstuk De Pianist een oorlogsdrama over leven van Pools-Joodse pianist Wladyslaw Szpilman en een concerttournee voor het Vriendenkransconcours Het Debuutsamen met violiste Ksenia Beltiukova.

Sinds Vital Stahievitch in Vilnius, Litouwen op zestienjarige leeftijd de tweede prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Piano Competitie won, kreeg hij vaker optredens in Wit-Rusland en in het buitenland. Hij trad op met orkesten en kamerorkesten in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Mexico, Noorwegen, Griekenland, Rusland, Litouwen en de Verenigde Staten. Op de Internationale pianowedstrijd Minsk-2000 kreeg hij de speciale prijs voor beste uitvoering van een verplicht werk uit Wit-Rusland. Verder nam hij deel aan de Emmanuel Durlet internationale pianowedstrijd in Antwerpen (2001, 7e prijs), de Europese Unie pianowedstrijd Arcangelo Speranza in Taranto, Italië (2005, 2e prijs), de Internationale pianowedstrijd Minsk-2005, de Internationale Chopin pianowedstrijd in Marianske Lazne (Tsjechië), en het YPF Nationaal Pianoconcours (Amsterdam). Driemaal werd hij door de regering van Wit-Rusland beloond met een prestigieuze beurs van het Special Fund for talented Youth: 1998, 2001 en 2003.

Vital Stahievitch bracht een cd uit met muziek van Schubert op het Italiaanse label Agora (2000) en met muziek van Prokofjev op het Nederlandse label EDS Music (2008).

Na auditie in 2011 werd Vital Stahievitch samen met de mezzosopraan Ruth Willemse toegelaten tot de Vrienden van het Lied.