Femke de Graaf

Femke de Graaf begon al jong met musiceren en soleerde op vijftienjarige al in het Eerste Pianoconcert van Beethoven. Zij behaalde haar master met als specialisatie liedbegeleiding.

biografie

Femke de Graaf begon met pianoles bij Lilian Lotichius. Op 17-jarige leeftijd soleerde ze in het pianoconcert van Schumann bij het CREA-Orkest o.l.v. Bas Pollard. Later volgden pianoconcerten van Haydn en Mozart.

Femke vervolgde haar pianostudie bij Mila Baslawskaja aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2005 haar Master diploma behaalde. Al jong werd haar interesse voor lied gewekt. Ze studeerde daarom naast haar solistische opleiding ook liedbegeleiding bij Rudolf Jansen en opera coaching bij Han Louis Meyer. Ze volgde masterclasses van o.a. Roger Vignoles, Kelvin Grout, Graham Johnson en Thomas Quasthof.

Van 2005 tot 2009 was Femke werkzaam als correpetitor van de Sweelinck Academie, een opleiding voor jong talent aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna ging ze verder als freelance musicus. Ze heeft een lespraktijk, werkt als repetitor bij koren en als begeleider van masterclasses, waaronder de jaarlijkse Arosa Kulturwochen in Zwitserland. Ook is ze verbonden aan de afdeling educatie van De Nationale Opera, waar zij workshops geeft aan middelbare scholieren.

Femke is al sinds haar studietijd een duo met sopraan Francis van Broekhuizen. Met haar en met bariton Martijn Sanders is ze verbonden aan de Vereniging Vrienden van Het Lied, die liedconcerten door heel Nederland organiseert in huiskamers en kleine zalen. Sinds 2021 zit Femke in de Raad van Artistiek Advies van deze Vereniging. Verder heeft zij een ensemble met zangeressen Marina Besselink en Valerie Friesen, een duo met violiste Ingrid van Dingstee en werkt ze regelmatig samen met dirigent/bariton Jeroen Spitteler en zangdocente/alt Mariette Witteveen.