Johannette Zomer

Het repertoire van Johannette Zomer reikt van de middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Daarnaast verleent zij regelmatig haar medewerking aan cd-opnamen.
Johannette Zomer-sopraan

biografie

Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev en Ed Spanjaard. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacobs als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti’s Le Grand Macabre).

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien op verschillende grote podia  in Europa haar voornamelijk 17e eeuwse programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 kwam de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi, en in het najaar van 2017 een Bach-cd met duetten voor sopraan en hobo onder de naam JuSt BACH, in samenwerking met hoboïst Bart Schneemann (Channel Classics).

En in 2016 richtte zij in haar woonplaats Zutphen een academie op, de Zomer Academie Zutphen, waarmee zij masterclasses, workshops, koorprojecten, meerdaagse muziekfestivals en operaproducties organiseert, zo een platform creëerend voor jonge professionals, studenten en amateurmusici.

programma's

Salon Chopin

Johannette Zomer, sopraan
Marien van Nieukerken, piano

 

Parijs eerste helft 19de eeuw met werken van Chopin, zijn vrienden en tijdgenoten: Franz  Liszt, Felix Mendelssohn, Robert en Clara Schumann, Ferdinand Hiller, Pauline Viardot, Vincenzo Bellini en anderen.

 

Tijdens het concert zal aan de hand van tekstfragmenten de connectie tussen de gekozen composities en Chopin worden geschetst. Zo ontstaat een levendig beeld van Parijs, dat destijds  het culturele middelpunt van Europa  was.

 

Voor programmadetails klik hier.

Nuove Musiche

Johannette Zomer, sopraan
Fred Jacobs, theorbe

 

Liederenprogramma met werken van o.a. Caccini, Rossi, Lambert, Purcell, Hurel en Lanier.

 

Voor programmadetails klik hier.