Kelvin Grout

Kelvin Grout speelt al sinds zijn kinderjaren piano en studeerde in Engeland aan de Guildhall School of Music and Drama, waar hij les had van onder andere Graham Johnson en Gerald Moore. Hij werkte samen met grote zangers als Elisabeth Schwarzkopf en Jessye Norman. Als solist spant hij zich in om Brits piano-erfgoed onder de aandacht te brengen.

biografie

De in Engeland geboren pianist Kelvin Grout begon met pianolessen toen hij drie jaar oud was. Op zesjarige leeftijd won hij zijn eerste pianocompetitie. 

Grout studeerde pianobegeleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar hij onder meer les kreeg van Graham Johnson, Pau Hamburger, Gerald Moore and Geoffrey Parsons.

Al tijdens zijn studie werd hij uitgenodigd door Elisabeth Schwarzkopf om haar te assisteren bij haar zanglessen in haar huis in Zürich en reisde hij vervolgens met haar mee als vaste begeleider bij veel van haar masterclasses door heel Europa. Deze bijzondere samenwerking duurde meer dan zes jaar.

Grout genoot daarbij een internationale carrière als liedbegeleider en als zodanig werkte hij met vele van ’s werelds grootste liedzangers, waaronder Jessye Norman, Gundela Janowitz, Inessa Galante, Sarah Walker, Nancy Argenta, Tom Krause, Robert Tear en Maarten Koningsberger.

Naar aanleiding van de Schwarzkopf masterclasses in Amsterdam vestigde Kelvin Grout zich in Nederland. Hij doceerde liedbegeleiding aan het Rotterdams Conservatorium (nu Codarts), en gaf hij gastlessen en masterclasses op conservatoria in Nederland en internationaal. Daarnaast doceerde Grout aan de Boston University in de VS, waar hem de functie van hoofd van de afdeling collaboratieve pianisten werd aangeboden.

Grout was een van de zes uitverkoren pianisten voor wie de Nederlandse componist Daan Manneke zijn Grote Archipel componeerde, afgestemd op ieder van deze zes pianisten. Naast het begeleidingsvak is Grout teruggekeerd naar zijn eerste grote liefde: het solopodium. Hiermee wil hij bijzonder en onbekend Brits piano-erfgoed onder de aandacht brengen d.m.v. cd-opnames en recitals, hetgeen heeft geleid tot de oprichting van de British Piano Music Society. In 2020 verscheen de eerste cd van het genootschap met o.m. de Pianosonatevan Frank Bridge. Een jaar later volgde een cd-opname met composities van Baines en Bax. Beide projecten streamen inmiddels op alle grote platforms. Het nieuwste soloproject is gericht op opname en uitvoeringen van de uitdagende Iberia suite van Isaac Albeniz.