Matthijs Mesdag

Matthijs Mesdag groeide op in een muzikaal gezin. Hij studeerde solozang en maakte jarenlang deel uit van het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman. Daarnaast was hij in binnen- en buitenland te horen in oratoria, verschillende opera’s en als vertolker van het lied.

biografie

Matthijs Mesdag studeerde – na een jeugd in een muzikaal gezin – solozang aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgden lessen aan de Britten Pears School for advanced musical Studies te Aldeburgh in Groot-Brittannië bij Anthony Rolfe-Johnson, Sarah Walker en Diane Forlano, en in Parijs bij de Amerikaanse bariton David Pittman-Jennings. Recent werd hij gecoacht door Brian Masuda.

Vanaf de oprichting in 1992 tot 2014 maakte hij deel uit van het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman, waar hij als solist en ensemblezanger meewerkte aan de registratie van alle Bach-cantates en als solist aan de cd-opname van Mozarts Krönungsmesse en Vesperae Sollennes de Confessore.

Als solist is zijn agenda goed gevuld met concerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Finland, waar hij te horen is on de grote oratoria van Bach, Händel, Haydn en Mendelssohn, cantates en operaconcerten. Daarnaast werkt hij bij het koor van de Nationale Opera, waar hij onder meer ensemblerollen vervulde in Tea van Tan Dun, Die Soldaten van Bernd Alois Zimmermann, Raaff van Robin de Raaff en in de videoproductie In Nabijheid.

Als operazanger vertolkte hij rollen als Hans in de premiereproductie van Een Job van onze tijd van Wim de Ruijter, Aeneas in Dido and Aeneas in Wiltshire en was recentnog te beluisteren als Betto in Gianni Schicchi in de verfilming door Opera Spanga en Enrico in Lucia de Lammermoor.

Verder verzorgt hij liedrecitals voor onder andere de Vrienden van het Lied, in samenwerking de pianisten Vaughan Schlepp en Elizabeth Ford.

programma's

Rondom Goethes Faust

Matthijs Mesdag, bariton
Vaughan Schlepp, piano

 

Dit programma bevat voornamelijk liederen van Schubert en Beethoven, waaronder de cylus An die ferne Geliebte. Hierbij wordt de context gegeven van de Faust van Goethe, met soms vrije associaties naar andere teksten en liederen.

 

Schubert: Die schöne Müllerin

Matthijs Mesdag, bariton
Vaughan Schlepp, piano

 

Die schöne Müllerin is een liederencyclus (opus 25, D 795, 1823) van Franz Schubert. De cyclus bestaat uit twintig getoonzette gedichten van Wilhelm Müller.

Schubert: Winterreise

Matthijs Mesdag, bariton
Vaughan Schlepp, piano

 

Vaughan Schlepp, de vaste begeleider van Matthijs Mesdag, voert deze cyclus graag uit op een historische piano, al is een moderne vleugel natuurlijk ook uitstekend.

De reis van de Winterdichter

Matthijs Mesdag, bariton
Elizabeth Ford, piano

 

Het meest uitgevoerde liederenprogramma wereldwijd zal toch wel Schuberts Winterreise zijn. De titel van dit programma lijkt daar – niet geheel toevallig – wel een beetje op, maar wat achter de titel schuil gaat heeft zo goed als niets met Schubert te maken. In plaats van over een molenaarsknecht, gaat dit programma over ouder worden, krullen in het ijs en de overmoed van drie Zweedse heren dien in 1897 proberen om met een ballon de Noordpool over te steken.

 

Voor de programmatoelichting klik hier >