Reinild Mees

Reinild Mees maakte naam als liedpianist en trad op met vele gerenommeerde zangers. Ze is een warm pleitbezorgster van het liedrepertoire uit de vroeg 20e eeuw en van het werk van vrouwelijke componisten.

biografie

Reinild Mees maakte naam als liedpianist van vele gerenommeerde zangers en als enthousiast pleitbezorgster van het liedrepertoire uit de vroege 20ste eeuw. Ze trad reeds vele malen op in de Europese concertzalen zoals het Concertgebouw en De Doelen met zangers als Piotr Beczala, Sergei Leiferkus, Konrad Jarnot, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Amanda Roocroft, Marlis Petersen, Claudia Barainsky, Charlotte Margiono, Claron McFadden, Roberta Alexander, Karin Strobos, Irene Maessen en Hanneke de Wit.

Reinild nam een groot aantal cd’s op met liederen van onder andere Szymanowski, Schreker, Elgar, Schumann, Mendelssohn, Schumann en Respighi. In 2004 won zij de Szymanowski- Award en de onderscheiding Merit of Polish Culture voor het uitbrengen van Karol Szymanowski’s complete liedoeuvre op vier cd’s, die tevens bekroond werden met de Fryderyk Award (de  Poolse ‘Edison’). Met Konrad Jarnot en Adrianne Pieczonka nam ze het complete liedoeuvre van Erich Wolfgang Korngold op en onlangs verscheen een cd met liederen van Edvard Grieg.

Reinild gaf enkele jaren les aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf. Als artistiek leider van de door haar opgerichte Stichting 20ste-eeuwse Lied presenteerde ze programma’s als Goethe’s vrouwen, The unforgettable songs of Leonard Bernstein, Van Alma aan Gustav en de Vrouwenmuziekmarathon. Sinds 2014 is ze tevens artistiek leider van kamermuziekfestival ALBA ROSA VIVA! waarin het werk van vrouwelijke componisten de rode draad vormt. In 2021 ontving Reinild een koninklijke onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van het lied en werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.