Ruth Willemse

Ruth Willemse ontving na haar studie enkele beurzen en volgde verschillende masterclasses. Zij wordt regelmatig gevraagd als solist in oratoria en vertolkte diverse operarollen.
Ruth Willemse

biografie

Ruth Willemse volgde een bachelor zang bij Pierre Mak aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij ontving beurzen van het Scholingsfonds, het Staetshuys Fonds en won in 2011 op het Peter de Grote Festival de Klaas Dijkstra Award: een stipendium voor een masterstudie zang die ze nu bij Marion van den Akker volgt. Zij had lessen en masterclasses van o.a. Martin Wright, Valérie Guillorit, Jard van Nes, Nelly Miriciou, Rudolf Jansen, Julius Drake en Brian Fieldhouse.

Ruth Willemse vormt sinds 2005 een liedduo met de Belarussische pianist Vital Stahievitch die zij ontmoette op het Conservatorium van Amsterdam. Uit zijn hulp bij de uitspraak van het Russisch ontstond een vruchtbare samenwerking waarin zij onder meer liederen van Tchaikovsky, Schumann, Mahler, Quilter en de solocantate Arianna a Naxos van Haydn uitvoerden. Ruth Willemse werkt ook samen met het Matangi Quartet, met wie ze in 2012 haar solodebuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw maakt met repertoire van Respighi en De Falla.

Bij de Nationale Reisopera zong Ruth Willemse in Bernsteins Candide de dubbelrol van Paquette en Old Lady in een productie voor jong talent. Tijdens het Peter de Grote Festival 2011 zong zij de rol van Miss Todd in Menotti’s The Old Maid and the Thief. In Frankrijk zong zij de rol van Ciesca in Puccini’s Gianni Schicchi. Eerder trad zij op in het Concertgebouw in een semi-scenische uitvoering van Don Giovanni onder leiding van Vincent de Kort. Ruth Willemse wordt ook regelmatig gevraagd als solist in oratoria van onder anderen Bach, Mozart, Haydn en Saint-Saëns.

Ruth Willemse is in 2011 samen met haar begeleider, pianist Vital Stahievitch, toegetreden tot de solistenlijst van de Vrienden van het Lied.

programma's

Where Corals Lie

Ruth Willemse, mezzosopraan
Vital Stahievitch, piano

 

Ruth Willemse en Vital Stahievitch hebben een nieuw programma gemaakt, dat zij in juli 2018 op cd hebben gezet. Liederen van Gustav Mahler en Richard Wagner omarmen in dit programma die van Edward Elgar, de meest Europese onder de Britse componisten: de Rückert Lieder, de Sea Pictures en de Wesendonck Lieder. Deze liederen kijken niet alleen naar het verleden of de voorbije jeugd, maar luiden ook een fascinerende toekomst in.

 

Meer informatie en het gedetailleerde programma leest u hier.

Parels en engelen uit het oosten

Ruth Willemse, mezzosopraan
Vital Stahievitch, piano

 

Dit programma opent met drie geliefde liederen van Tsjaikovski gevolgd door vijf sprookjesachtige liederen van de Wit-Russische componist Abeliovich. Voor de pauze speelt Vital Stahievitch een ballade en een polonaise van Chopin. Het tweede deel van dit recital bevat de cyclus Engellieder van de Nederlander Wim Zwaag op teksten van Rilke en de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner.

 

Meer achtergrondinformatie en het gedetailleerde programma leest u hier.

Golven van hoop, verlangen, en een zee van tranen

Ruth Willemse, mezzosopraan
Vital Stahievitch, piano

 

Liederen van Schumann, Quilter, Elgar en Haydns solocantate Arianna a Naxos. De ingetogen en dramatische cyclus over Mary Stuart, Queen of Scots, voert u mee over zee, van Frankrijk naar Engeland. Stralend, onweerstaanbaar innemend en vol hoop zijn de Shakespeare Songs van Roger Quilter over leven, liefde en dood. Een zee van tranen van Arianna, om haar Theseus die van haar wegvaart. We eindigen met kalme lieflijke zeeën en hoorbaar woeste stormen in Elgars Sea Pictures.

 

Het gedetailleerde programma leest u hier.

Storielle d'Amore

Ruth Willemse, mezzosopraan
Vital Stahievitch, piano

Een programma met Italiaans liedrepertoire, want hoe dramatisch het ook wordt, er blijft altijd een lichtheid in de Italiaanse beleving.

Het gedetailleerde programma bekijkt u hier >