Ursula Dütschler

De van oorsprong Zwitserse klavecinist en fortepianist Ursula Dütschler is een bevlogen musicus die retoriek, dramatiek en emotie in de muziek op ontroerende wijze weet te vertolken.

biografie

Ursula Dütschler studeerde aan het Conservatorium Bern, het Mozarteum in Salzburg en aan de Cornell University en won eerste prijzen bij grote wedstrijden zoals het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Erwin Bodky Concours in Boston.

Ze ontwikkelde op beide instrumenten een veelzijdige concertpraktijk en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, als soliste, in diverse kamermuziekensembles en duo-formaties met muzikale partners zoals Raymond Honing, traverso, Eric Hoeprich, klarinet en de zangeressen Francine van der Heijden, Irene Maessen en Wendy Roobol.

Haar omvangrijke discografie bij Claves bevat naast talrijke kamermuzikale uitvoeringen opnames met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd en Scarlatti en Beethoven. Dütschler nam tevens deel aan de baanbrekende opname in 1994 van de complete Beethoven-pianosonates op authentieke instrumenten met Malcolm Bilson en zes van zijn oud-studenten. Haar cd met Raymond Honing, verschenen met arrangementen van Beethoven voor de 8-kleppenfluit en fortepiano, werd door Luistermet een 9 gerecenseerd. Inmiddels is haar nieuwste cd uit met de sonatines van Dussek uit bij Brilliant Classics.

Voor haar interpretatie van de toccata’s van J.S. Bach schreef Geoffrey Crankshaw van het Britse blad Musical Opinion enthousiast: ‘Dütschler’s uitvoering van de toccata’s in de Wigmore Hall was eenvoudigweg een openbaring (…) zij is een uitzonderlijke muzikante die een uitstekende techniek beheerst, waarbij ze zich volledig ten dienste stelt van de muziek.’