Varvara Tishina

Varvara Tishina begon haar opleiding in Rusland en vervolgde deze aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Nadat zij zich definitief toelegde op een carrière als sopraansolist vervulde zij de afgelopen jaren verschillende operarollen.
Varvara Tishina-sopraan

biografie

Varvara Tishina werd geboren in Novgorod, Rusland, waar ze al op vierjarige leeftijd begon met het spelen van viool en piano. Ze studeerde viool aan het Conservatorium van Moskou, waar ze onder meer speelde in het ensemble voor kamermuziek van docent en pianist Tigran Alikhanov. Tevens volgde ze zanglessen aan de Academie voor Koorkunst in Moskou bij Tatiana Bajkova.

In 2013 besloot Varvara Tishina zich geheel toe te leggen op haar carrière als sopraansolist. Ze studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Hanneke de Wit, en volgde masterclasses van onder andere Miranda van Kralingen en Margreet Honig.

De afgelopen jaren heeft ze verschillende rollen vervuld in diverse producties, van Bach’s Mattheus Passie tot werken van Olivier Greif, Will Todd, Franghiz Ali-Zadeh en Djuro Živković.

In 2014 maakte ze haar operadebuut in I Pagliacci van Leoncavallo tijdens Operaproject Het Hogeland in Groningen. In 2015 was ze finaliste in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het Groot Omroepkoor en werkt ze freelance bij het Nederlands Kamerkoor. In de NTR ZaterdagMatinee van 2017 zong zij de rol van vertrouweling in Simon Boccanegra van Verdi. Eerder in het jaar vertolkte ze de rol van Mimi in de opera La Bohèmevan Puccini.

Eind oktober 2017 trad ze met pianiste Victoria Dmitrieva toe tot het solistenbestand van de Vrienden van het Lied.

programma's

Poëzie op reis: West-Europese gedichten in een Russisch jasje

Varvara Tishina, sopraan
Victoria Dmitrieva, piano

 

Ten tijde van de romantiek diende poëzie mede om over de grenzen heen ideeën uit te wisselen. Zo maakten beroemde Russische dichters als Poesjkin, Fet en Mey prachtige vertalingen van gedichten van grootheden als Heine, Goethe, Voltaire en Lord Byron. De soms wat vrije hertalingen vormden een bron van inspiratie voor Russische liedcomponisten uit die tijd, van Glinka tot Rachmaninov. Voor dit programma koos het duo de mooiste voorbeelden, soms met verschillende vertalingen of toonzettingen van eenzelfde gedicht.

 

Het volledige programma leest u hier.

Le Salon de Musique: Pauline Viardot, Pyotr Tchaikovsky

Varvara Tishina, sopraan
Victoria Dmitrieva, piano

 

Het volledige programma leest u hier.

Bell'arte del canto

Varvara Tishina, sopraan
Victoria Dmitrieva, piano

 

Het volledige programma leest u hier.