Irene Hoogveld

Sopraan Irene Hoogveld behaalde haar bachelor- en masterdegrees cum laude en won diverse prijzen. Ze vertolkte al diverse operarollen. Gedreven door een passie voor moderne, Nederlandse muziek zong Irene een groot aantal premières voor diverse Nederlandse componisten.

biografie

Sopraan Irene Hoogveld studeerde in 2019 cum laude af aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen als Guildhall Artist Master in Performance, bij mezzosopraan Sarah Pring. Ze verkreeg haar Bachelor, Cum laude in 2017 van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten bij sopraan Claudia Patacca.

In 2022 zong Irene Santuzza in Cavalleria rusticana (Mascagni); een reprise van dezelfde productie uit 2021 met Opera op ’t Hogeland, en met De Kleine Opera. Naast Santuzza zong Irene in 2021 de Foreign Princess in Rusalka (Dvořák) met Opera Compact. In 2020 werkte ze mee aan de wereldpremière van Ritratto (Jeths) bij De Nationale Opera. Daarnaast creëerde Irene in 2021 haar opera-initiatief EER(S)T DE DAME: een serie Nederlandstalige monodrama’s. In 2019 zong Irene in Cunning Little Vixen – Janáček: Jay met het London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle. In 2018 zong ze in Thijl (van Gilse) Gilline/Dame van Dudzeelemet het Utrechtsch Studenten Concert o.l.v. Bas Pollard.

Gedreven door een passie voor moderne, Nederlandse muziek zong Irene een groot aantal premières voor diverse Nederlandse componisten. Zij zong werken van Tera de Marez Oyens (The Narrow Path), Bernard van Beurden (Via Dolorosa) en Joep Franssens (Bridge of Dawn pt. 2) met o.a. Het Orkest van het Oosten live op Radio 4. Ook zong ze nieuwe muziek van Graham Ross en Sam Gooderham in Wigmore Hall, en een Russisch liedprogramma in Barbican Hall, Londen (UK). In November 2022 traden Irene en pianiste Maxime Snaterse na een succesvolle auditie als solisten toe tot de Vrienden van het Lied.

Irene was prijswinnares van de Vriendenprijs tijdens de International Vocal Competition Den Bosch 2022, finaliste in de Susan Longfield Prize en Hurn Court Opera Prize in 2019, en zij won de Publieksprijs in de Chartered Surveyor Prize in 2018. Irene is ondersteund door de VandenEnde Foundation, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fundatie van Renswoude, ArtPitch038 en Fonds Podiumkunsten.

programma's

ONTspanning

Irene Hoogveld, sopraan
Maxime Snaterse, piano

 

Spanning, stress, dynamiek, veranderlijkheid: in muziek is er continu sprake van een spel tussen harmonie en melodie, tempo en timing, spanning en ontspanning. Soms is er nauwelijks tijd om alle noten te plaatsen, op andere momenten lijkt de tijd stil te staan. Ook als je verder kijkt dan alleen de muziek ontdek je dat consternatie en sereniteit elkaar afwisselen.

Irene Hoogveld en Maxime Snaterse leggen in het programma ONTspanning deze contrasten bloot met muziek van Diepenbrock, Brahms, Wagner, Debussy, Berio, Beach en Poulenc. Ze omlijsten de liederen met een passende toelichting en belichten onder meer de schandalige escapades van componisten tijdens hun leven, het spanningsveld

 

Voor programmadetails klik hier.

Aurore

Irene Hoogveld, sopraan
Maxime Snaterse, piano

 

De nacht beleven met muziek; elke reeks staat symbool voor een fase. De fantasierijke wereld van slaapliedjes, nachtelijke avonturen en dromen wordt betreden. Tot Aurore met haar roze vingers de lucht weer verlicht en de sluier van de nacht plaatsmaakt voor het ochtendgloren, de start van de dag.
Een programma met liederen van Schumann, Britten, Mahler, Rachmaninov, Messiaen en Bosmans.

 

Klik hier voor het hele programma >

 

Lees hier de toelichting op het programma >