Vincent Kusters

Al tijdens zijn studie aan het conservatorium ontwikkelde Vincent zich tot een veelzijdig zanger die zich thuis voelde in diverse genres en uiteenlopende stijlen. Hij specialiseerde zich in de vertolking van het klassieke lied tijdens diverse masterclasses.
Vincent Kusters-bariton

biografie

Vincent Kusters voelt zich thuis in zowel oratorium als opera en heeft grote affiniteit met het klassieke lied. Al op jonge leeftijd zong hij in koren en kreeg zijn eerste pianolessen. Nadat hij begon met zanglessen aan de muziekschool in zijn geboorteplaats Maastricht volgden snel optredens als jongenssopraan. In 2008 was hij prijswinnaar in de categorie zang van het Prinses Christina Concours.
Op zestienjarige leeftijd werd Vincent toegelaten tot de Jong Talentklas van het Conservatorium van Maastricht waar hij aansluitend zowel zang als piano studeerde. Beide studies sloot hij af met een masterdiploma in 2016 (zang) en 2017 (piano) respectievelijk bij Mya Besselink en Joop Celis. Gedurende zijn studietijd in Maastricht volgde hij in de winter van 2014/2015 zanglessen bij Reginaldo Pinheiro aan de Hochschule für Musik Freiburg en een jaar later pianolessen bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2018 sloot hij bovendien de applicatieopleiding koordirectie aan het Utrechts Conservatorium af.

Tijdens zijn studies aan het conservatorium ontwikkelde Vincent zich tot een veelzijdig musicus die zich thuis voelt in diverse genres en uiteenlopende stijlen. Hij volgde zangmasterclasses o.a. bij: Elly Ameling; Meinard Kraak; Maarten Koningsberger; Mozart Masterclass (IVC) met Thomas Oliemans, Roberta Alexander en Vesselina Kasarova; Liedkunst im Schloss vor Husum met Ulf Bästlein en Charles Spencer; Grote Zangers met Sergei Leiferkus; en tijdens de Gstaad Piano Academy van het prestigieuze Menuhin Festival een liedmasterclass van Robert Holl en András Schiff.

Vincent won voor zijn liedinterpretatie meerdere prijzen zoals de Vocallis Liedprijs (Vaals, 2017 en 2018) en hij is prijswinnaar van het Schumann Wettbewerb (Zwickau, 2020/2021). Samen met zijn duo-partner pianist Charlie Bo Meijering won hij de prijs ‘Vrienden van het IVC (‘s-Hertogenbosch, 2019), de 1ste prijs tijdens ‘Liedkunst im Schloss vor Husum’ (2021), het ‘Young Artist Platform’ van Internationaal Lied Festival Zeist (2021) en de prijs voor ‘die beste Interpretation eines Schubert-Liedes’ tijdens het Ersten Internationalen Lied-Wettbewerbes Bolko von Hochberg 2022 “Hellas”.
Ook won hij met organist Nick Goudkuil de 1e prijs tijdens het Internationaler Wettbewerb für Orgel und Gesang (Neuss, 2020).

Vincent is lid van de Schola Maastricht, een ensemble dat gespecialiseerd is in het Gregoriaans, en hij is organist/dirigent van de Bartholomeuskerk te Eckelrade. Daarnaast is hij als cantor/organist verbonden aan de Sint-Martinuskerk te Gronsveld.

programma's

Journeys End in Lovers’ Meeting

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering, piano

 

Na het winnen van het eerste Young Artist Platform van het Internationaal Lied Festival Zeist in 2021, werden Vincent en Charlie Bo uitgenodigd om een concert in zowel het komende Zeister festival als in het Oxford Lieder Festival te verzorgen. In 2022 was het thema van het laatstgenoemde festival ‘Friendship in song’. Dit thema inspireerde hen tot het samenstellen van een programma waarin ze de vriendschappelijke verbondenheid belichten binnen de kunstenaarscirkel van de componist en zij die betrokken zijn bij de totstandkoming en uitvoering van diens liederen. Denk hierbij aan de vriendschap van de componist met de dichter, met de uitvoerenden en met andere componisten. 

 

Voor de programmatoelichting klik hier.

 

Voor meer programmadetails klik hier.

Die schöne Müllerin

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering, piano

 

De geliefde liederencyclus van Franz Schubert op gedichten van Wilhem Müller.

Nachtzauber

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering, piano

 

Dit recital staat geheel in het teken van liederen op teksten van Joseph von Eichendorff.
Eichendorff, een geroemd en geliefd dichter van de Duitse taal, weet met zijn toegankelijke en relatief ongecompliceerde gedichten veel mensen te raken.

 

Klik hier voor het complete programma en lees de toelichting.

Winterreise

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering, piano

 

Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering zijn grote bewonderaars van de muziek van Franz Schubert. Na een zeer succesvolle reeks uitvoeringen van Schuberts andere grote cyclus Die Schöne Müllerin – eveneens op teksten van Wilhelm Müller – hebben de twee zich nu vastgebeten in het meesterwerk Winterreise. Een van Schuberts beroemdste werken en misschien wel dé cyclus uit het gehele liedrepertoire. Komt u luisteren?

 

Klik hier voor het complete programma en lees de toelichting.